Dan nakon što je objavio spisak za Finsku i Francusku selektor Ivajlo Petev odgovarao je uživo novinarima preko Youtube kanala Nogometnog saveza BiH.

Selektor je na početku čestitao plasman futsal reprezentaciji BiH na Europsko prvenstvo, a zatim i izrazio želju da će ovo biti posljednje online obraćanje koje se organizuje usljed COVID-19 pandemije.

Siguran sam da ste dosta analizirali dosadašnje igre reprezentacije BiH? Prema vašem mišljenju i spisku, koja će formacija najviše odgovarati našem timu? (Armin Berbrić, BHRT)

S obzirom da imamo kratak period priprema, jako je teško da za jedan i pol trening pred Finsku promijenimo sistem igre. Meni je bitno da postoji simbioza među igračima. Nećemo generalno nešto previše mijenjati, jer je preriskantno. Možda bude malih promjena.

Zašto na spisku nema Begovića? (Ajdin Lagumdžija, NOVA BH, Haris Mrkonja, N1)

Smatrao sam da su igrači koji su pozvani da će podnijeti pritisak koji ćemo imati za ove dvije kvalifikacione i prijateljsku utakmicu pred nama. Ja imam širi spisak, pogledao sam dosta igrača koji do sada pozvani, ali ne znači da oni nisu tu. Vrata su svima otvorena za ubuduće.

Da li Toni Šunjić nije pozvan zbog COVID protokola KIne?

Čuo sam sa Tonijem prije par dana. Jako je teško da izađe iz zemlje, a posebno da se vrati. Samo zato nije pozvan.

Zašto je pozvan Pirić koji nije standardan u klubu? (Hajrudin Prolić Sport Centar, Haris Mrkonja N1)

Kenan Pirić je iskoristio svoju šansu sada protiv Italije kada je branio za reprezentaciju. Mlad je i kvalitetan golman. On je u budućnost reprezentacije iuklapa se u timsku ekipu.

Mario Vrančić, Dino Hotić, Deni Milošević, Haris Hajradinović, Zoran Kvržić, Senad Lulić, Ajdin Hasić? (Goran Šumar, Dnevni Avaz)

Bio bih sretan da je Lulić tu među nama, ali to je njegova odluka i ja to poštujem. Računam na sve mlade igrače, ali nisam želio oštetiti U21 reprezentaciju BiH i uzeti im igrače koji kod nas nemaju realnu šansu da budu starteri kod nas. To ne bi bilo fer.

Da li ste ocjenu o igračima iz Premijer lige BiH donijeli isključivo na osnovu prvih kola proljetnog dijela sezone? (Hajrudin Prolić, Sport Centar)

Samo dvije ekipe iz Premijer lige BIH nisam gledao uživo. To su Mladost i Široki brijeg. Imamo još dva kola do utakmica reprezentacije, ako se neko posebno istakne, vrata su mu otvorena. Pogledaćemo ih još i postoji šansa da ćemo ih zvati. Ako imaju igrači koji mogu pomoći reprezentaciji, oni će tu biti svakako.

S obzirom da ste pozvali pet napadača, od kojih su neki u vrlo dobroj formi, da li ćemo igrati sa dva napadača? (Zlatko Hasanagić, Sportske vijesti)

Nemamo pet, nego tri napadača – Džeko, Prevljak i Demirović. Hodžić bi bio pozvan da nije povrijeđen. Otvorena je mogućnost i da igramo sa dva napadača nekad. Biraćemo tim i način na koji ćemo igrati s obzirom na našeg protivika.

Koji rezultat iz naredne dvije utakmice predstavlja uspjeh? (Ajdin Lagumdžija, NOVA BH)

Moja koncentracija je na Finskoj. Trebamo jako pametno odigrati ovu utakmicu, da imamo jako dobar pristup i da odigramo što bolje i da uzmemo pozitivan rezultat. Nakon FInske mislimo o prijateljskoj i Francuskoj. Ne volim kalkulirati koliko nam je bodova dobro, meni je jako bitno da odigramo dobro, da se nametnemo dobro u utakmici i ako to napravimo siguran sam da ćemo napraviti dobar rezultat

Koja je najveća snaga reprezentacije BiH, odbrana, vezni red ili napad? (Zlatko Hasanagić, Sportske novosti)

Najjača snaga će nam biti jedinstvo. Na tome ćemo insistirati i to je jedan od najvažnijih dijelova današnjeg fudbala.

Reprezentacija BiH 24. marta gostuje Finskoj u Helsinkiju, a 31. marta će dočekati Francusku na Grbavici.

(Reprezentacija.ba)