INTERVJU/ Amar Gegić: Mnogo sam naučio u Bayernu i Partizanu

Košarkaški reprezentativac BiH Amar Gegić govori za Reprezentacija.ba o odluci da se vrati u BiH, zaustavljenom transferu u Tursku, seniorskoj reprezentaciji BiH, uzorima…

Amar Gegić: Mnogo sam naučio u Bayernu i Partizanu
Foto: ABA league

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Amar Gegić nakon igranja van BiH vratio se u svoj matični klub OKK Spars.

Gegić je svoju karijeru počeo upravo u sarajevskom klubu odakle je kao jedan od najvećih telanta otišao u Bayern, a potom Partizan, no krajem 2020. procijenio je kako mu je vrijeme za povratak i nije pogriješio.

“Prije ove sezone tražio sam tim koji će se boriti za vrh tabele u svakoj ligi koju igra i gdje ću moći da se razigram i vratim samopouzdanje. To sam na kraju dobio u Sparsima”, priča 23-godišnji Gegić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal i dodaje:

“Potrudit ću se da u nastavku sezone dodatno podignem formu kako bi mogao još više pomoći klubu, jer dobre partije bez klupskog uspjeha ne znače ništa. Za sada rezultatski ne stojimo loše, neka očekivanja kluba su se ispunila, mada uvijek težimo ka tome da stepenicu podignemo još više.”

Nedavno je bio blisu prelaska u Tofaš u čijem stručnom štabu je bh. stručnjak Samir Selesković. Mislio je da ima zeleno svjetlo iz kluba, no na kraju nije dobio dozvolu za transfer.

“Da, imao sam poziv od trenera, generalnog menadžera Tofaša, kao i našeg Samira. Oni su pokazali veliki interes da dođem tamo, bio sam spreman da idem, čak smo se i dogovorili. Ipak, na kraju nisam dobio dopuštenje Sparsa.”

Redovito Gegić dobija pozive u seniorsku reprezentaciju BiH koja je skoro izborila plasman na Evropsko prvenstvo.

“Današnju generaciju čine mladi momci koji su gladni timskog uspjeha. Ako me pitate u čemu je tajna našeg uspjeha. to je… Super će nam doći što će se Eurobasket igrati tek u septembru 2022. godine jer ćemo steći dodatno iskustvo i na kraju, vjerujem, odraditi pravi posao i dostojno predstaviti našu zemlju.”

A kada ga pitate po čemu se izdvaja Vedran Bosnić…

“Svaki selektor s kojim sam do sada sarađivao je imao nešto prepoznatljivo, od svakog si mogao nešto naučiti… Sada kada je tu Vedran mogu reći da kod njega vidim nevjerovatnu energiju i želju za pobjedom, uz, što bi se reklo, mahalski šmek za košarku.”

Iskustva u Bayernu i Partizanu mnogo su mu pomogla u dosadašnjoj karijeri.

“To su bila dva velika koraka u mojoj karijeri koja nikad neću zaboraviti. U Bayern sam otišao vrlo rano, kao dijete i imao sam priliku da mnogo naučim o pravom profesionalnom životu jednog košarkaša. Naučio sam mnogo i od sjajnih trenera. Epizoda u Partizanu koja je došla poslije toga pokazala mi je kako to sve izgleda na terenu i na čemu trebam još raditi da bi jednog dana bio vrhunski košarkaš.”

Dotakli smo se i Gegićevog velikog prijatelja Džanana Muse.

“Neko će reći ovako ili onako, ali Džanan ima vrhunski put za jednog mladog košarkaša. Preko okeana je sigurno mnogo toga naučio i vjerujem da će dobiti šansu u Efesu da to pokaže i na parketu.”

Sudeći kako ‘grize na parketu’ nije iznenađenje ko mu je uzor.

“Volim gledati Dimitrisa Diamantidisa, to je čovjek čije su me partije oduševljavale i cilj mi je igrati na način kao on. U današnjoj košarci također volim gledati partije Vasilija Micića iz Efesa”, poručio je Gegić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare