Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine danas je poslao pozive igračima na koje računa na startu kvalifikacija.

Petev ni slutio nije da će utakmice morati pripremati sam, bez pomoći saradnika, ali nije to jedino što mu ne ide na ruku. Oni koji zbog COVID protokola mogu doći su mahom u lošoj formi, više su na klupi nego što igraju, tako da će svakako biti zanimljivo za vidjeti za koja će se imena odlučiti.

Petev posebno ima problema sa golmanima, pa se više govori onpozivub novajliji Nikolu Vasilju. Hercegovački ministar odbrane, kako ga zovu, ove sezone brani sjajno za ukrajinsku Zoryu, najmanje su primili golova u ligi, a na tabeli se nalaze odmah iza kijevskog Dynama i Shakhtara.

Vasilju u prilog ide i to što Kenan Pirić i Jasmin Burić gotovo nikako ne brane za svoje klubove, ali i što Asmir Begović ne može doputovati iz Engleske.

“Prezadovoljan sam ovom sezonom. Ide nam dobro s rezultatske strane, a i ja mogu biti zadovoljan sa onim što sam dosad pokazao. Pratim medije, vidim da me hvale u BiH, godi mi to… Da li će to biti dovoljno i za poziv, ne znam, niti se mnogo time opterećujem. Ne znam je li šta došlo u klub pošto sam odmah nakon treninga požurio kući “, kaže Vasilj za Reprezentacija.ba, pa dodaje:

“U svakom slučaju, cilj je igrati za reprezentaciju i poziv bi bio nagrada za moj rad i trud. Inače, mnogo cijenim golmane koji su danas tu. Napravili su lijepe karijere, iza sebe imaju velike utakmice…”

Isplatio se rad

Dosta o reprezentacije. Pričajte nam malo o Zoryi.

“Ove sezone cilj nam je to treće mjesto, ali ako se ukaže prilika za nešto više, zašto da ne. Dynamo i Shakhtar su invidualni kvalitetniji od nas, imaju pojedince koji rješavaju utakmice, dok je Zoryin kvalitet nekako taj momčadski duh. Imamo odličnu atmosferu, svi se borimo, to je ono što nas razlikuje. Ovosezonski rezultati nisu iznenađenje jer je Zorya i prošle sezone dobro stajala. Koliko se sjećam, imalo smo bod ili dva manje od Dynama koji je bio drugi.”

Danas branite redovito, prvi ste golman… Istisnuli ste kapitena i reprezentativca Mykytu Shevchenka.

“Uvijek sam vjerovao u sebe, znao sam da će se isplatiti. Posložile su se neke stvari, trener mi je počeo davati šansu sve više i više, što sam, nadam se, iskoristio na pravi način.”

Karijeru počeo u BiH

Zorya utakmice ne igra u Lugansku?

“Ne, zbog svega onoga što se dešavalo u Ukrajini preselili smo u Zaprožje. Pravo je čudo što ovaj klub uopšte postoji danas, ne samo što postiže ovakve rezultate. Navijači? Pa, i ne možemo se baš ravnati s ovim velikanima. Obično se stadion napuni kada su malo jače utakmice, tipa sa Dynamom, Shakhtarom ili u Evropskoj ligi, a ostalo slabije. Ni ljudi u Ukrajini nisu previše zagrijani za fudbal. Situaciju dodatno otežava to što ne igramo u svom gradu.”

Zanimljiv je bio put do Ukrajine.

“Moja profesionalna karijera je počela u Zrinjskom, ali kako nisam bio u prvom planu, odlučio sam da raskinem ugovor. U međuvremenu sam išao na nekoliko posudbi, kalio sam se po Prvoj ligi Federacije… Na kraju sam preko prijatelja završio u drugom timu Nurnberga, to je četvrti rang u Njemačkoj, tu sam dobio minutažu i sakupio dodatno iskustvo. Sudbina je htjela da upoznam čovjeka koji mi je sadašnji menadžer i koji me je odveo u Ukrajinu. Počeci u toj zemlji nisu bili laki, ipak je to drugi mentalitet, jezik skroz drugačiji, ali sada vidim da sam napravio više nego dobar potez. Zahvalan sam i saigračima što su se trudili da mi maksimalno olakšaju prilagodbu.”

(Reprezentacija.ba)