BiH će 24. marta u Helsinkiju igrati prvi susret kvalifikacija za SP 2022 protiv Finske, a naši fudbaleri su bili prilično raspoloženi prethodnih dana.

Tokom proteklog vikenda golove su zabili Ermedin Demirović, Smail Prevljak, Sead Kolašinac, Miroslav Stevanović i Hamza Čataković, dok su Asmir Begović i Nikola Vasilj sjajno branili za svoje ekipe i utakmice završili bez primljenog gola.

Selektora Peteva mogu brinuti povrede Šehića i Višće (obojica ne igraju više od mjesec dana u Turskoj), a od prije nekoliko dana van stroja su i Edin Džeko te Miralem Pjanić. Ipak, Džeko i Pjanić bi trebali biti spremni za susret u Finskoj.

Demirović je igrao od prve minute u gostujućoj pobjedi Freiburga nad Leverkusenom do 2:1 i postigao gol u 50. minuti. Naš napadač je ove sezone zabio četiri gola i dodao sedam asistencija u Bundesligi.

Smail Prevljak je ušao u igru u 86. minuti u duelu belgijskog šampionata između St. Truidena i njegovog Eupena, ali je nakon samo tri minute provedene na terenu postigao sjajan gol. Prevljaku je to bio 13. gol u Belgiji i prvi je strijelac svoje momčadi.

Sead Kolašinac je postigao gol za Schalke, međutim njegova ekipa je poražena sa 1:5 od Stuttgarta i ostala je bez trenera. Kolašincu je to bio prvi gol u tekućoj sezoni.

Vikend u Švicarskoj je obilježio spektakularan gol makazicama Miroslava Stevanovića. Stevanović je zabio dva gola u trijumfu Servettea nad Zurichom od 3:1, a drugi postigao na fantastičan način. Stevanović je ove sezone u ligi pogađao tri puta i dodao četiri asistencije.

Nekadašnji napadač Sarajeva Hamza Čataković igra odlično u Slovačkoj i u subotu je zabio pobjedonosni gol za Trenčin protiv Pohroniea. Čataković je četvrti meč u nizu strijelac, a ukupno je postigao osam golova u sezoni.

Što se tiče golmana, Asmir Begović je branio svih 90 minuta u pobjedi AFC-a protiv Watforda (1:0) i 15. put u sezoni sačuvao svoju mrežu.

Bivši U21 reprezentativac Nikola Vasilj “zaključao” je sve prilaze ka svom kolu u iznenađujućoj pobjedi Zorye u gostima protiv Shakhtara (1:0). Vasilj je branio fenomenalno i šesti put u osam utakmica sačuvao svoju mrežu. Nikola je primio samo dva gola u ligi, a zanimljivo da je njegova ekipa ostvarila svih osam pobjeda kada je on bio na golu.

Dennis Hadžikadunić je odigrao svih 90 minuta u remiju Zenita i njegovog Rostova (2:2), Darko Todorović i Nihad Mujakić su nastupili od prve minute u trijumfu Hajduka nad Rijekom (1:0), dok je za Rijeku svih 90 minuta odigrao Stjepan Lončar.

Haris Duljević je asistirao u remiju Nimesa i Nantesa (1:1), Rade Krunić je nastupio u važnoj pobjedi Milana protiv Rome od 2:1, dok je minutažu dobio i Jusuf Gazibegović u utakmici njegovog Sturma i Salzburga (2:1).

Mario Vrančić (Norwich), Gojko Cimirot (Standard), Dino Hotić (Cercle Brugge), Bojan Nastić (Jagiellonia) i Dario Đumić (Twente) igraju standardno u posljednje vrijeme, Deni Milošević, Amar Rahmanović, Amir Hadžiahmetović (Konya), Ajdin Hasić (Bešiktaš) i Haris Hajradinović (Kasimpasa) su tokom vikenda nastupili za svoje ekipe u Turskoj, dok će večeras na teren izaći Anel Ahmedhodžć, čiji Malmo igra susret švedskog Kupa.

Spomenimo i da Torino našeg Amera Gojaka nije igrao svoj meč ovog vikenda u Seriji A zbog toga što je nekoliko igrača zaraženo korona virusom.

(Reprezentacija.ba)