Predsjednik sarajevskog Željezničara Samir Cerić je za bhdinfodesk govorio o svojim planovima u FK Željezničar, bh. dijaspori, ali i predstojećem derbiju protiv FK Sarajevo.

“Kao što sam mnogo puta rekao, po meni dijaspora je ‘neiskorišteno’ blago, ne samo bh. privrede nego i bh. sporta, a prevashodno nogometa. Mislim da uz malo planiranja i bolje organizacije, bh. dijaspora može postati pokretač i velika snaga mnogih bh. sportskih kolektiva, uključujući klub na čijem sam kormilu. Ono što sam iznio članovima Upravnog odbora na prvoj sjednici tog 25. januara jeste ideja da, čim nam to epidemiološki uslovi dozvole, krenemo u organizaciju ‘Plavih noći’ koje bi okupile sve pristalice Želje kako u domovini, tako i u bosanskohercegovačkoj dijaspori, kao i sve one naše građane kojima je stalo do uspjeha bh. nogometa. Na taj način možemo krenuti u konkretnije korake o pitanju uvezivanja dijaspore i FK Željezničar. Međutim, tu ne mislim isključivo na princip donacija, nego i na direktne beneficije koje bi išle u oba smjera, gdje bi i bh. dijaspora, kao i FK Željezničar bili veliki dobitnici. Uz to, gledali bismo da pokrenemo razne vrste uvezivanja, kreiranja novih vrijednosti, prodavanja e-karata za Željine utakmice.  Tu spada i online prodaja Željinih dresova, suvenira koji bi taj način bili pristupačni dijaspori, potom kroz neke tehnološke solucije tipa Željinog digitalnog “coina” krenuli bismo u pravcu uvođenja visokih tehnologija kao i tehnoloških umrežavanja koji bi Željezničar kao i bh. nogomet stavili na neki novi nivo kada je u pitanju tzv. ‘fan engagement’. On je itekako bitan kada su u pitanju mlađe generacije Željinih pristalica koji danas žive, rade i studiraju po raznim dijelovima svijeta i vični su svim ovim tehnologijama o kojima govorim”, kaže Cerić.

Iz Vaših riječi da se naslutiti da će u Vašim budućim aktivnostima bh. dijaspora imati bitnu ulogu!

“Smatram da jednim novim, modernijim, kvalitetnijim i transparentnijim pristupom na relaciji dijaspora – BiH, a u ovom slučaju FK Željezničar i bh. nogomet, ulazimo u neke nove vode i epohu s ciljem iskorištavanja našeg cjelokupnog potencijala. Kada se stvore uslovi za direktno investiranje u bh. sportske kolektive, kako u fudbalu, tako u ostalim sportovima, bh. dijaspora ne samo da može biti jedna karika u lancu, nego najbitnija i najuticajnija mašina u toj novoj lokomotivi.”

Da li se ovo može smatrati oficijelnim pozivom, da predsjednik FK Željezničar poziva bosanskohercegovačku dijasporu da svojim znanjem, idejama i, na kraju, zašto ne reći investicijama pomogne u kreiranju nove klime u klubu na čijem ste čelu?

“Naravno, mogu samo ponoviti sve što sam rekao i dodati da je rukovodstvo kluba otvoreno za sve konstruktivne prijedloge ideje i konekcije. Ponavljam, sve treba da se odvija transparentno i na obostrano zadovoljstvo”, ističe Cerić za bhdinfodesk.

U ponedjeljak je praznik u jednom dijelu naše domovine, on će biti uveličan izuzetno važnim susretom između vječitih rivala, da li imate poruku za sve učesnike derbija?

“Smatram i da predstojeći derbi između gradskih rivala, 1. marta, kojem će prisustvovati i novi bh. selektor Ivaylo Petev, može predstavljati izvjesnu prekretnicu na ovoj relaciji. Kao čovjek iz dijaspore, koji je sada na čelu najtrofejnijeg bh. kluba, smatram i vjerujem da ta činjenica sama po sebi nešto govori o ideji o uspostavljanju ovih mostova. Želim pružiti ruku saradnje svima kojima je stalo do boljitka našeg sporta jer kroz napredak sporta i naše društvo može biti unaprijeđeno. Potencijal vezan za bh. sport je u potpunosti neiskorišten i osjećam da je sada došlo vrijeme da se ta činjenica promijeni. Tradicija velikana poput Želje i njegov uspjeh mogu donijeti samo dobro budućim generacijama. Zbog toga sam danas veoma posvećen građenju tih novih mostova, a uveliko radim na uvezivanju našeg omladinskog pogona s jednim od najtrofejnijih svjetskih i evropskih klubova, kao i ovog novog mosta između dijaspore i bh. nogometa, upravo preko Želje.”

(Reprezentacija.ba)