Hidajet Hankić, potencijalni bh. reprezentativac, nastavio je sa sjajnim odbranama na golu rumunskog Botosanija.

U okviru 24. kola nacionalnog prvenstva njegov tim je u ponedjeljak odigrao 0:0 u gostima kod kluba UTA ARAD. Sa dvije fenomenalne intervencije Hankić  je spasio svoju mrežu i donio izuzetno važan bod, jer su igrali protiv rivala koji se pokušava domoći šestog mjesta koje osigurava doigravanje.

Botosani je trenutno peti i ima velike šanse da bude među prvih šest nakon 30 kola. Nakon serije odličnih odbrana, te nakon pomenutog dvoboja, Hankić je dao izjavu za rumunske medije. Između ostalog je rekao:

“Bila je to teška utakmica, izuzetno važna za obje ekipe. Sretni smo zbog ovakvog ishoda i idemo dalje. Da, imao sam dobre intervencije, u formi sam, ali cijela je ekipa u defanzivi odigrala dobru utakmicu. Drago mi je da su mi moji saigrači pomogli. Sljedeći dvoboj je sa Steauom, pokušat ćemo da pobijedimo, igrati ćemo na tri bod. Idemo dalje – korak po korak’’, istakao je Hankić koji je itekako zanimljiv medijima u Rumuniji.

Partije koje pruža su, očekivano, probudile interesovanje nekoliko klubova i sve je izvjesnije da će 26-godišnji Hankić napustiti Botosani na kraju sezone. To je nedavno nagovijestio i čelnik kluba – Valeriu Iftime.

“Hankić ima ponude iz Njemačke i Austrije, vjerovatno ćemo ga pustiti na ljeto”, otkrio je.

U Botosani je potencijalni bh. reprezentativac Hankić stigao u ljeto 2019. nakon što je prethodno branio u Austriji. U posljednje vrijeme nekoliko puta je  izabran u tim kola rumunskog prvenstva.  

”Težimo da uđemo među prvih šest i igramo doigravanje. Cilj je plasman u evropska takmičenja. Misilm da imamo dobre šanse da se domognemo play-offa”, istakao je Hankić koji govori  njemački, engleski, češki, francuski, rumunski i turski jezik.

Podsjetimo, Hankić je rođen u Austriji i njegova priča počela je u Wolfsbergu gdje je prošao sve kategorije, a onda je karijeru nastavio u Akademiji Linza. Zatim je bio u ekipi Mlada Boleslav gdje je sa 19 godina debitovao u elitnom razredu češkog nogometa protiv Sparte iz Praga.

Potom se ponovo vratio u zemlju podno Alpa gdje je nastupao za Austria Salzburg i Blau Weiss Linz, da bi potpisao kasnije  za Wacker Innsbruck i poslije jedne sezone dobio je poziv da karijeru nastavi u Rumuniju. I kako se kasnije pokazalo – povukao pravi potez. Hankić je u medijima naglašavao kako ima želju da brani za reprezentaciju BiH.

Ostaje da vidimo hoće li svojim odbranama skrenuti pažnju selektora Ivayla Peteva i stručnog štaba koji se treba uskoro imenovati.

(Reprezentacija.ba)