U petak navečer državna televizija BHT 1 objavila je film “Nevjerovatno putovanje” koji prikazuje odlazak i učešće košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine na EUROBASKET 1993.

Reakcije za ovaj film dolaze iz cijelog svijeta, a ponos je zajednički komentar svih onih koji su kroz suze, ali i smijeh pogledali ovaj film.

U proljeće 1993. godine ni činjenica da FIBA nije prihvatila BiH u svoju organizaciju, kao ni što je većina igrača mobilizovana u odbrani Sarajeva, nije zaustavila entuzijaste bh. košarke da uspiju u nevjerovatnoj misiji.

Kroz snajperske metke i leševe preko sarajevske piste naši košarkaši su uspjeli napustiti Sarajevo, te u konačici izboriti 1/4 finala Europskog prvenstva u košarci.

“April 1993. Sarajevo je bilo pod dramatičnom opsadom još od proljeća 1992. godine. Usred uništavanja zemlja je postepeno pokušavala uspostaviti institucije.

Među njima je i Košarkaški savez BiH. Jedan od ciljeva bio im je putem sporta smjestiti Bosnu i Hercegovinu na kartu svijeta.

Misiju je vodio Mirza Delibašić, legenda jugoslavenske košarke, bivši igrač Real Madrida, olimpijski, svjetski i evropski prvak.” opisuju film iz Al Jazeera Balkans koji su autori filma.

Cijeli film, objavljen na Youtubeu, pogledajte u vrhu ovog teksta.

(Reprezentacija.ba)