Senad Lulić se oporavio od teške povrede i postepeno dobija šansu za igru u rimskom Laziju.

Naš reprezentativac je u razgovoru za Lazio Style Channel o svom životu, ali i o boravku u Rimu koji traje skoro 10 godina.

“Skoro 10 godina je prošlo od mog dolaska u Rim. Za mene je bilo lakše jer znam jezik. Igrao sam u švicarskoj Bellinzoni gdje se priča talijanski. Po dolasku u Lazio nije se mnogo očekivalo od mene. Ipak, nisu ista očekivanja od igrača koji dođe iz Švicarske ili primjera radi za Klosea, Canu ili Cissea. Meni je pružena šansa da radim u tišini i da se dokazujem godinama. Imao sam potreban mir da radim i učim”, ističe Senad i govori o tome da je 1998. godine napustio našu državu i otišao u Švicarsku.

“U Švicarsku sam otišao 1998. godine sa dvije sestre, majkom i ocem. Treća sestra je bila udata i ostala u BiH. Moja zemlja danas? Mnogo toga se promijenilo. Moji roditelji ponovo žive u Bosni i Hercegovine. Kada mi to fudbal dozvoli, onda idem u BiH da ih posjetim. Rat me je mnogo promijenio. Tada sam naučio šta znači nemati ništa. Nastojim da svoju djecu i mlade učim da cijene ono što imaju danas.”

Senad je govorio i o tome da je tokom rata igrao fudbal.

“Nakon rata sam igrao na nekoliko turnira. Fudbal i lopta su uvijek bili sadašnjost, čak i tokom rata u Bosni i Hercegovini. Nismo igrali na travi, već na ulici. Lopta je uvijek bila tu i ona je moja sloboda. Biti u prilici da igraš u miru i da nisi ljut, to je zaista sjajno.”

Naš reprezentativac se prisjetio i finala Kupa Italije iz 2013. godine kada je svojim golom donio trofej Laziju i to protiv gradskog rivala Rome.

“Emocije su bile velike. Finala su posebna. Tada nisam osjećao neki veliki pritisak. Danas vidim koliko to bilo važno. Na neki način mi je to pomoglo jer nisam bio nervozan poput drugih. Srećom je prošlo sve kako treba. Derbi je uvijek poseban i lijep pogotovo ovdje u Rimu.”

Lulić je u Lazio stigao 2011. godine iz švicarskog Young Boysa.

Za tim iz Rima je odigrao 354 zvanična meča, zabio 34 gola i 50 puta asistirao.

Lulić je za našu A selekciju odigrao 57 mečeva, postigao četiri gola, a proteklih dana ga je u Rimu posjetio i novi selektor Ivaylo Petev.

(Reprezentacija.ba)