Neće, hoće, neće, hoće, neće…, ipak hoće. Iako je svijet pritisnut pandemijom koronavirusa, u Melburnu u ponedjeljak počinje Australijan, open, prvi grend slem ove sezone. Biće to 109. put da se teniseri takmiče u Melburnu, a 53. u open eri.

U ovo doba prošle godine smo pričali o pobjednicima Australijan opena, a sada se ovaj turnir igra u februaru. Cijela teniska sezona je pomjerena zbog korone, pa se do prije neki dan najbolji teniseri nisu ni takmičili. Kao uvertira igraju se turniri za tenisere i teniserke, kao i ATP kup.

Po dolasku u Australiju su svi teniseri morali dvije nedjelje da provedu u karantinu. Pred početak tako važnog takmičenja oni 14 dana nisu trenirali, pa je teško davati prognoze. Uz to, čeka ih velika vrućina jer je u Australiji sada ljeto.

Na terenu ćemo da gledamo skoro sve vrhunske tenisere. Kod muškaraca izostaje jedan od najboljih igrača ikada Rodžer Federer, koji je posljednji meč odigrao upravo u Melburnu prošle godine. Potom je otišao na dvije operacije koljena, pa je propustio ostatak sezone. U Melburn nije došao jer bi i članovi njegove porodice (supruga i četvoro djece) morali u karantin. Da je došao bez njih ne bi ih vidio pet nedjelja.

Ipak, daleko od toga da će da izostanu uzbuđenja. Sem Federera, tu su svi igrači iz Top 10 na ATP listi. Predvodi ih prvi reket svijeta Novak Đoković koji će pokušati deveti put da pobijedi u Melburnu, a treći uzastopno. Tri uzastopne titule je osvojio 2011, 2012. i 2013. godine.

Prva pretnja mu je Rafael Nadal. Španac nije toliko superioran kao na šljaci, a tokom ATP kupa se žalio na bol u leđima. Ostaje da se vidi koliko je to ozbiljan problem. Prošlogodišnji finalista Dominik Tim dolazi kao pobijednik US opena što mu je znatno popravilo samopouzdanje. Prije toga je tri puta gubio u finalima grend slemova.

Od tenisera iz regiona među nosiocima su Borna Ćorić (22. nosilac), Dušan Lajović (23) i Filip Krajinović (28). Svoju šansu u Melburnu traži i Damir Džumhur. Teniser iz BiH dolazi kao “srećni gubitnik” i igraće umjesto Španca Alehandra Davidoviča Fokine. On nema zapažene rezultate na grend slemovima i daleko je bio od završnice. Možda mu ovo bude prekretnica.

Kod dama od prvih deset teniserki svijeta gledaćemo njih devet. Nedostaje deseta igračica Kiki Bertens iz Holandije koja je povrijedila stopalo. Amerikanka Medison Kiz (16. na WTA listi) ne igra jer je pozitinva na koronu.

Domaće navijače najviše raduje što će da igra prva teniserka svijeta Ešli Barti. Australijanka je posljednji put na terenu bila prije godinu dana u Kataru. Onda je nastala pauza zbog korone, a potom Barti nije htjela da putuje i tako se izlaže riziku.

Rumunka Simona Halep pokušaće da nadmaši rezultat iz 2018. kada je stigla do finala, Naomi Osaka je ovde slavila pretprošle, a Sofija Kenin iz SAD prošle godine. Ni ovo takmičenje neće da prođe bez veteranke Serene Vilijams koja je postavljena za desetoog nosioca. Ona je ovaj turnir osvajala sedam puta, a prvi put 2003.

Igrajte na svoje favorite!

www.maxbet.ba

(Sponzorisani tekst, 18+)