U zgradi N/FSBiH danas će biti promovisan novi selektor fudbalske reprezentacije naše zemlje.

Mjesecima se špekulisalo o tome ko će biti novi kormilar Zmajeva. U bh. javnosti pominjala su se imena Sergeja Barbareza, Slavoljuba Muslina, Marca Simonea, Faruka Hadžibegića…, ali na kraju povjerenje je dobio Bugarin Ivaylo Petev. On će potpisati ugovor na dvije godine uz opciju produženja saradnje na dodatna 24 mjeseca i mjesečno će zarađivati oko 30.000 KM.

Nije tajna da je imenovanje Peteva izazvalo nezadovoljstvo među navijačima, u toj mjeri da su pojedine skupine najavile i proteste ispred zgrade N/FSBiH, a sve to zasmetalo je Fuadu Muzuroviću koji je svojevremeno u dva mandata vodio Zmajeve.

Od početka je Muzurović zagovarao to da selektor treba biti domaći stručnjak, neko ko poznaje cijelu ovu priču, ali sada kada je izabran Petev smatra da Bugarina treba pustiti da radi i poštovati odluku.

“Govorio sam da treba dati priliku našim trenerima koji najbolje poznaju trenutnu situaciju, a uz to iza sebe imaju i rezultate. Ima takvih, vrlo su cijenjeni. Ne znam zašto se moralo na ovakav način sve nas dovoditi u veliki problem. Ipak, odlučeno je da reprezentaciju vodi Ivaylo Petev i odluku treba poštovati. Njemu sve najbolje. Daj Bože da krene nabolje”, kaže 75-godišnji Fuad Muzurović na početku razgovora za Reprezentacija.ba.

Protesti nisu potrebni

Osvrnuo se i na to da pojedine navijačke skupine pozivaju na proteste.

“Činjenica je da su navijači nezadovoljni, neki najavljuju i proteste, ali sve to je po meni nepotrebno. Pustimo čovjeka da radi. Gotovo je sad, izabran je, trebamo mu dati podršku jer bez toga ne možemo se nadati boljem ni mi ni on. U sličnoj situaciji sam i ja bio kada sam preuzeo klupu reprezentacije od Blaža Sliškovića. Bilo je to vrijeme kada neki igrači nisu željeli igrati. Moji saradnici Sredojević, Ištuk i Prljača su zasukali rukave, zajedno smo napravili reprezentaciju s kojom će kasnije dobre plodove ubrati i Ćiro. U prvi plan su došli oni koji dotad nisu bili standardni. Tu su bili Muslimović, Misimović, kasnije su se pojavili Ibišević, Salihović, pa Pandža… Znam kako je Petevu i zato ovo govorim. Navijači jesu moćni, ali ne trebaju da dovode i odvode selektore. I kada sam ja izabran bilo je nezadovoljstva navijača. Meni su rekli: ‘Fuade, mi smo protiv Saveza, a ti nisi ni luk jeo ni luk mirisao’. Tako je i sada.”

Važno je, kaže Muzurović, ko će asistirati novom selektoru u narednom periodu.

“On je Bugarin, koliko god pratio reprezentaciju, ne može biti baš upućen u sve. Važno je da se okruži dobronamjernim ljudima, onima koji mu žele pomoći i koji, prije svega, znaju raditi svoj posao. Čitam da će tu biti Slaven Musa. Meni se on svidio i dok je vodio klubove u našoj ligi, također i Rahimić je isto lijepa opcija”, dodaje Muzurović.

“Pamtim i danas kada sam Rahimića vratio u reprezentaciju. Pitao sam ga najprije je li oženjen, ima li djecu, a kada mi je rekao da ima oboje, moj odgovor je bio: ‘Želiš li sutra da te vuku za rukav i pitaju zašto nisi igrao za BiH?’ Tada sam mu dao do znanja da ga želim vidjeti u reprezentaciji i odazvao se.

Svjestan je da je pred Petevom težak posao.

“Dosta ovih igrača je isprobao Bajević, neki su se pokazali u dobrom svjetlu i na njih će se sigurno moći računati u narednom periodu. Grupa kao grupa je teška, i ptice na grani znaju da je prvo mjesto rezervisano za Francusku, ali mi moramo dati sve od sebe da na kraju budemo drugi. Nema smisla unaprijed se predavati.”

Barbarez neka prihvati što mu se nudi

Poraz nije baš najbolje podnio Sergej Barbarez koji je poručio čelnicima N/FSBiH da ga više ne spominju.

“Čitam da bi mogao postati novi direktor reprezentacije. Više je ta uloga za njega nego da bude selektor. Da je barem radio negdje, vodio neke klubove, digao bih obje ruke za njega. Ovako, treba biti realan, godinama nije već u fudbalu. Volio bih da je pristao da bude u toj drugoj ulozi jer od toga bi najviše profitirala naša reprezentacija. Dobili bismo neki mir. O njemu inače mislim sve najbolje. Evo, i Bajramović ulazi u te trenerske vode. Ide stepenicu po stepenicu, pokušava…”

Pitali smo Muzurovića koliko mu danas nedostaje trenerski posao. Angažman u reprezentaciji za njega je ujedno bio i posljednji.

“Bilo je lijepo biti trener, ali sve to me je u neku ruku i koštalo. Ako se možete sjetiti, 2007. godine pred utakmicu sa Maltom sam završio u bolnici zbog povišenog pritiska. Sve je to od stresa. Bilo je ljudi koji su željeli da igra ovaj, onaj, ali tada sam im poručio da su onda trebali za selektora postaviti nekoga drugog, ko će ispunjavati te želje. Dok je bio živ Milan Jelić niko nije mogao da kaže ovako ili onako. Sve to je kasnije Ćiro smirio svojim šarmom i znanjem. Jedne prilike me pitao za igrače koje je zatekao, a ja sam mu rekao da su to igrači koji su dali dosta toga dobrog reprezentaciji i da se na njih može osloniti.”

Fuad Muzurović danas…

“Živim penzionerski. Ova situacija sa koronavirusom dovela nas je u situaciju da moramo biti pažljivi prvo prema sebi, a onda i prema drugima. Vrijeme provodim u miru sa suprugom. U okolini Breze ima prekrasno izletište, tu nekada odem, a u Sarajevo samo kada baš moram. Ima, hvala Bogu, i dobrih utakmica na televizoru”, dodao je na kraju Muzurović.

(Reprezentacija.ba)