Konačno je završena saga oko izbora selektora reprezentacije BiH. Mjesecima se pisalo o tome ko će preuzeti Zmajeve, u igri su bili brojni stručnjaci, a Izvršni odbor N/FSBiH na kraju je povjerenje ukazao Ivaylu Petevu.

Presudilo je to što ovaj Bugarin, za razliku od Barbareza, ima trenersko iskustvo. Dogovoreno je da potpiše dvogodišnji ugovor uz mogućnost produženja saradnje na dodatna 24 mjeseca, a nezvanično bi na mjesečnom nivou trebao zarađivati 30.000 KM. Svota je to za koju su radili i njegovi prethodnici Robert Prosinečki, Mehmed Baždarević…

Nije tajna da Petev ne uživa baš velike povjerenje bh. javnosti, a o samom njegovom izboru razgovarali smo sa Vahidom Halilhodžićem koji se javio iz Francuske.

“Novog selektora ne poznajem baš najbolje da bih mogao govoriti ovako ili onako. Pitanje zašto je on izabran treba postaviti ljudima koji su ga izabrali, oni su insistirali na ovoj soluciji, iako je bivši kapiten Emir Spahić bio protiv toga. Malo me čudi da se on i Zvjezdan Misimović nisu uspjeli složiti oko toga. To su momci koji su toliko toga prošli zajedno”, prva je reakcija Vahida Halilhodžića za Reprezentacija.ba portal. 

Protiv stranih trenera Halilhodžić nema ništa protiv, i on sam fudbalski hljeb zarađuje daleko od svoje zemlje, ali…

“Specifična je situacija u našoj državi, a i u fudbalu. Te političke konotacije oko reprezentacije vrlo su kompleksne. Baš sam skoro pričao sa Emirom Spahićem, pošten je dečko i u ovu priču je ušao s dobrom namjerom, no… Zabrinjava me, iskreno, cijela ova priča. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati dalje. Daj Bože da bude krene nabolje.”

Da je dobio povjerenje, Barbarezu bi posao u reprezentaciji bio prvi u trenerskoj karijeri.

“Da, nije imao trenerskog iskustva, ali to se moglo nadomjestiti ukoliko bi se izabrali pravi, iskusni, saradnici. Ponavljam, vjerujem da je Spahić imao dobre namjere i da je dobro znaš zašto se zalagao za Barbareza.”

Političke igre koje spominje Halilhodžić glavni su razlog zbog kojeg vjerovatno nikada neće voditi BiH.

“Vidite, ja ne zaboravljam odakle dolazim, BiH je moja zemlja. Tu sam za vrijeme rada doživio i vrlo teške momente. Ipak, sve ono što se dešava tu je nespojivo sa mojom ličnošću. Kada bih jednog dana došao, platu ne bih ni tražio, to mi uopšte nije bitno. Predsjednik Saveza nam je sada iz Banjaluke, baš da vidimo hoće li reprezentacija kada igrati u tom gradu ili, recimo, u Mostaru. I iz Mostara ljudi sjede u istom tom Savezu. Ma, ne bih više ni da solim pamet. Bit će mi žao ako stvari ne budu krenule nabolje jer ta reprezentacija okuplja igrače iz svih krajeva, zbližuje narod… Zbog toga je to meni važno”, poručio je Hailhodžić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)