Ivaylo Petev (45) novi je selektor fudbalske selekcije BiH, a srijedu 27. januara bit će održana i press konferencija na kojoj će se javnosti obratiti bugarski trener.

Danas su se prisutnim medijima obratili budući predsjednik NS BiH Vico Zeljković te aktuelni potpredsjednik Milorad Sofrenić.

Saopšteno je da će Petev potpisati ugovor na dvije godine s mogućnošću produženja na još dvije.

Zeljković je na samom početku istakao da je na sjednici bilo 13 članova Izvršnog odbora te da je Petev izabrana uz 12 glasova ‘za’ i da je jedan član bio suzdržan.

“Iza nas je veoma težak period, ali uspjeli smo se dogovoriti i jedinstveno doći do imena selektora. Od 13 prisutnih članova Izvršnog odbora, 12 je glasalo ‘za’, a jedan je bio suzdržan. Ivaylu Petevu ovim putem želim puno sreće u radu. Pokušat ćemo doći do što je moguće boljih rezultata. Svjesni smo težine današnje odluke, ali smo uvjereni da smo napravili najbolji potez za bh. fudbal. Niko se neće kriti iza bilo čega, samo će rezultati pokazati da li je Petev bio dobar izbor ili nije”, kazao je Zeljković i dodao:

“Želimo se plasirati na Svjetsko, a potom i na Europsko prvenstvo. U ovom momentu očekujemo da svi damo podršku Petevu te da vidimo kako će to ići u budućem periodu. Najbitnije je da smo uspjeli usaglasiti i zvanično imenovati novog selektora.”

Milorad Sofrenić je istakao da bugarski trener ima dovoljno vremena da pripremi Zmajeve za kvalifikacije za SP 2022.

“Izbor selektora je bio prolongiran zbog više razloga. Petev je od danas novi selektor i mislim da ima dovoljno vremena da pripremi reprezentaciju. Naredne sedmice bit će kompletiran stručni štab. Gledat ćemo da svi članovi stručnog štaba budu iz Bosne i Hercegovine. Što se tiče drugog kandidata Sergeja Barbareza, jedini razlog što nije bio izabran je taj što bi mu ovo bio prvi trenerski posao u karijeri”, riječi su Sofrenića.

(Reprezentacija.ba)