Općina Centar Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo pokreću inicijativu da se jedna od ulica u ovoj lokalnoj zajednici nazove po legendi bosnskohercegovaÄke, ali i evropske koÅ¡arke Mirzi DelibaÅ¡iću.

Pored toga, ubrzo će biti pokrenuta i inicijativa da se na platou KSC Skenderija izgradi spomenik najvećem košarkašu Bosne i Hercegovine.

Ovo je jedan od zakljuÄaka sastanka koji su održali naÄelnik Općine Centar SrÄ‘an Mandić i kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić.

Općina Centar i Ministarstvo kulture i sporta će takoÄ‘er pokrenuti zajedniÄke aktivnosti kako bi se obezbijedila zelena povrÅ¡ina koja bi se preuredila u park velikana iz oblasti kulture i sporta. 

Pored navedenog, naÄelnik Mandić i ministar Avdić su razgovarali i o Å¡kolskim i općinskim takmiÄenjima, ali i mogućnostima da se Å¡to viÅ¡e mladih ukljuÄi u sportske aktivnosti.

-Općina Centar će u narednom periodu posvetiti joÅ¡ veću pažnju oblasti kulture i sporta. Primarni interes ove lokalne zajednice, kada su u pitanju mladi ljudi, pored obrazovanja, biće da se Å¡to viÅ¡e njih kroz razne sekcije, kurseve i Å¡kole ukljuÄi u kulturno umjetniÄko stvaralaÅ¡tvo, ali i sport koji je jedan od preduslova za zdravo odrastanje, naglasio je naÄelnik Mandić.

Općina će u saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta KS raditi na mapiranju sportskih ploha, ali i daljnjem unapreÄ‘enju sportske infrastrukture u ovoj lokalnoj zajednici. NaÄelnik Mandić i ministar Avdić su razgovarali i o predstojećem javnom pozivu Ministarstva kulture i sporta KS za kapitalna ulaganja u ovoj oblasti.

Na kraju je dogovoreno i da će Općina Centar i Ministarstvo kulture i sporta zajedniÄki razmotriti mogućnost reaktiviranja projekta izgradnje koncertne dvorane za koju već postoji idejno rjeÅ¡enje u Äijem izboru je uÄestvovala i arhitektica Zaha Hadid.