Džanan Musa vratio se na “stari kontinent”. Najbolji mladi bh. koÅ¡arkaÅ¡ je zavrÅ¡io svoju dvogodiÅ¡nju avanturu u NBA i vratio se na evropske parkete, a njegov novi klub je Anadolu Efes.

Iako se proteklih dana pisalo kako Musu žele FenerbahÄe i Baskonia, na kraju je Bišćanin u dogovoru sa agentom MiÅ¡kom Ražnatovićem odluÄio pojaÄati Anadolu Efes. ZakljuÄili su kako bi ovaj turski velikan mogao biti dobra odskoÄna daska ka brzom povratku u NBA.

Na temu Musinog dolaska u novi klub kao idealan sagovornik nametnuo se Damir Mulaomerović. Osim Å¡to mu je kao 17-godiÅ¡njaku dao Å¡ansu u reprezentaciji BiH, svojevremeno je takoÄ‘er imao priliku igrati za Efes. Danas to oznaÄava jednim od najdražih perioda u svojoj bogatoj koÅ¡arkaÅ¡koj karijeri.

Uvjeren je “Mula” da će Musa napravio odliÄan potez.

“Musa dolazi u jedan od najboljih evropskih klubova za koji sam i ja igrao. Trener koji je tu je i mene trenirao. Odabrao je jako dobar klub za povratak i mislim da će koÅ¡arkaÅ¡ki puno, puno profitirati. A i Euroliga je neÅ¡to najbolje Å¡to se igra u Evropi. Morat će se samo prilagoditi na ovu koÅ¡arku jer je u NBA je to potpuno drugaÄije. Ovdje se puno stvari bazira na taktiÄkim detaljima, puno se jaÄe i viÅ¡e priprema za utakmice. Sasvim drugaÄija priÄa u odnosu na NBA”, kaže Damir Mulaomerović u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

Musa se nada da će se vratiti vrlo brzo u NBA kako bi zavrÅ¡io zapoÄeti posao. Daje li mu Anadolu Efes realne Å¡anse za to?

“U svakom sluÄaju ovo može biti dobra odskoÄna daska, ali ne treba biti opterećen s tim sada. Treba se fokusirati na to da se predstavi u Å¡to boljem svjetlu u ovih Å¡est mjeseci. Talentovan je, uvijek je motiviran i uz radnu etiku kakvu ima i ne sumnjam da će pružati dobre partije. Ko zna, možda i ostane u Efesu. Znate i sami da je u sportu teÅ¡ko predvidjeti Å¡ta će se dogoditi za godinu, dvije… Sve će ovisiti od njegove igre, participacije toj igri”, istiÄe Mulaomerović.

Musa je finansijski ‘preko bare’ proÅ¡ao vrlo dobro. U Netsima je za dvije sezone zaradio 3,5 miliona eura, ali s profesionalne strane nije bilo onako kako se nadao.

“ZaÅ¡to nije napravio viÅ¡e? Eh, teÅ¡ko je bekovima iz Evrope koji odu tamo. Ja sam bio u Brooklyn Netsima za vrijeme ljetne lige, u njihovom trenerskom stafu i vidio sam kakvi se sve igraÄi tamo vrte. TeÅ¡ko je isplivati. Na kraju možda i nije dobio toliko prilike jer Brooklyn Netsi u zadnje vrijeme važe za jednu od najboljih franÅ¡iza, potvrÄ‘uje to i Äinjenica da su doveli jednog Hardena. Ipak, sve to njemu može biti samo dodatni motiv. Vjerujem da i on gleda na taj naÄin cijelu ovu situaciju.”

Kroz razgovor sa Mulaomerovićem dotakli smo se i reprezentacije BiH

“Voditi reprezentaciju za mene je bila velika Äast. Na poziciju selektora sam doÅ¡ao otvorenog srca, sa velikim ambicijama u situaciji kada je ona malo kome bila zanimljiva. Danas pamtim samo dobro iz tog perioda, naroÄito pobjede protiv Å vedske. Drago mi je da Vedran Bosnić radi sada odliÄan posao i da se BiH plasirala na Eurobasket. Treba vjerovati u selektora i sve te momke.”

Danas je Mulaomerović angažovan kao trener tuzlanske Slobode.

“Situacija je dosta dobra, pogotovo jer smo pobijedili u posljednje dvije utakmice, Å¡to je znatno poboljÅ¡alo atmosferu. Doveli smo i dvojicu novih koÅ¡arkaÅ¡a Stronga i Lelića”, kaže na kraju Mula.

Cibona, Efes, Panathinaikos, Olympiacos, PAOK, Real Madrid… samo su neki od klubova za koje je ovaj proslavljeni playmaker svojevremeno igrao.

(Reprezentacija.ba)