Samir Selesković, Älan prve koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije BiH koja je igrala EUROBASKET 1993, već godinama sa velikim uspjehom radi kao trener u Turskoj.

Nakon Å¡to je dugo godina radio kao pomoćnik BoÅ¡i Tanjeviću u Fenerbahceu i turskoj reprezentaciji, Selesković se okuÅ¡ao u samostalnom trenerskom poslu. Ovaj roÄ‘eni Sarajlija danas je već Äetiri godine trener za razvoj najtalentovanijih igraÄa u turskom Tofasu, gdje je i tehniÄki koordinator svih omladinskih selekcija.

Idealan sagovornik za komentar o transferu Džanana Muse u Efes.

“Mislim da je izabrao pravi euroligaÅ¡ki klub i da će transfer u Efes za njegovu karijeru puno znaÄiti. MiÅ¡ljenja sam da je tu odluku trebao donijeti i ranije, prije odlaska u NBA. Nakon par godina u Europi i Euroligi imate puno lakÅ¡i put u NBA. Primjer Vasilija Micića koji je proÅ¡ao Bayern, Tofas, Zalgiris i sada dominira u Efesu je jedan od dobrih primjera razvoja karijere. Taj put je u NBA odveo Nemanju Bjelicu, Bojana i Bogdana Bogdanovića koji su iskustvo iz Eurolige iskoristili da sada igraju zapažene uloge u najjaÄoj ligi svijeta” govori Samir Selesković iz Burse za Reprezentacija.ba

Foto: Tofas

Imate odgovornu funkciju u Tofasu.

“U Tofasu sam već Äetvrtu sezonu trener za razvoj najtalentovanijih igraÄa u klubu. Tu ubrajamo sve selekcije igraÄa, od najmlaÄ‘ih do seniora koji igraju u prvoj ekipi. UraÄ‘eno je dosta dobrog posla tako da npr. imamo naÅ¡eg igraÄa Ata Can Atsuren koji je već tri puta bio najbolji strijelac turskih prvenstava u kadetima, mlaÄ‘im juniorima i juniorima. On već ima ponude najvećih ameriÄkih univerziteta. Kod nas igra i kapiten turske kadetske reprezentacije Berke Buyuktuce koji je NBA prospekt, kapitena turske juniorske reprezentacije Batin Tuna koji sa 17 godina već igra za seniore Tofasa. Imamo joÅ¡ nekoliko igraÄa za koje planiramo da će biti konkurenti prvotimcima. U seniorskoj ekipi imamo nekoliko standardnih reprezentativaca. Zadovoljni smo jer svi oni stalno napreduju.”

Foto: Tofas

Turska liga se Äini jako dobar odabir za naÅ¡e mlade talente?

“Po meni je turska liga jedna od najjaÄih liga u Europi i samim tim je veliki izazov za naÅ¡e talente. Kako rekoh mislim da je Musa napravio dobar potez prihvatanjem poziva Anadolu Efesa, koji će mu puno znaÄiti u njegovoj karijeri”

Igrali ste EUROBASKET 1993 za Bosnu i Hercegovinu, kasnije ste održali kontakte sa svima koji neÅ¡to znaÄe u bh. koÅ¡arci. Kako komentariÅ¡ete reprezentaciju danas?

“Iskreno nisam bio veliki optimista, posebno nakon programa FIBE i neigranja naÅ¡ih najboljih igraÄa. MeÄ‘utim, nakon Å¡to je moj veliki prijatelj Vedran Bosnić preuzeo reprezentaciju, za ekipu je sa puno entuzijazma, hrabrosti i znanja napravio neviÄ‘ene stvari. Definitivno je vratio vjeru i nadu u bh. koÅ¡arku” govori Samir Selesković za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)