Rukometna selekcija BiH je 6. januara neočekivano poražena u gostima od Estonije rezultatom 21:24 u susretu kvalifikacija za EURO 2022.

BiH već u nedjelju u Bugojnu od 20,00 sati igra revanš protiv Estonaca (direktan prijenos na BHT1), a Mirsad Terzić je za zvaničnu stranicu našeg saveza govorio o uzrocima iznenađujućeg poraza.

Prošlo je dva dana od utakmice i iznenađujućeg poraza, kakvi su utisci?

“Mi smo nezadovoljni svojom predstavom u Estoniji, svi rukometni segmenti moraju biti bolji i moraju da se poprave i o tome smo danas radili i na sastanku i na treningu. Kada gledamo odbranu, i nije bila toliko loša s obzirom na 24 primljena gola, međutim određene stvari nisu se smjele događati. Napad je bio statičan, bez ideje, čime smo im dozvolili 8 laganih golova u polukontri da postignu. Nismo previše pomagali našem golmanu i cjelokupna slika nije onakva kakvu smo priželjkivali. Ja se držim svoje izjave od ranije da smo mi kvalitetnija ekipa, ali to nismo ovaj put pokazali.”

Šta je uzrok poraza, loš tretman u Estoniji, umor ili nešto drugo? Šanse za plasman se nisu previše promijenile?

“Svi znate šta se dešavalo tamo, ne bih to puno komentarisao, ali mogu reći da je teško naći neku svježinu jer smo odradili 2. januara zadnji trening, sutradan smo putovali i do 6. januara nismo odradili nijedan trening što sa sportske strane nije nikako dobro. Bez obzira na sve to mislim da smo ovu utakmicu morali dobiti na neku rutinu i iskustvo, ali nažalost nismo bili dovoljno skoncentrisani. Sa druge strane Njemačka je deklasirali Austriju, a nama je pobjeda nad Estonijom sa više od 3 razlike imperativ, čime nam je plasman na Euro otvoren. Sada se idemo odmoriti, pripremiti za revanš, pobijediti sa više od 3 razlike i pripremati se za mart ili april.”

Kladionica Meridian u svojoj ponudi daje kvotu 1.08 na pobjedu BiH protiv Estonije. Ostale kvote sa ove utakmice pogledajte ovdje.

Šta je potrebno mijenjati da bismo ostvarili cilj?

“Što se taktike tiče neke stvari moramo promijeniti kako bi ubrzali napad, kako bi odbrana bila kompaktnija, jer bili smo previše otvoreni za ekipu njihovog kvaliteta. Moramo otvarati prostor za pivote jer su se Estonci oslobodili i nekad na 10 metara izlazili, a mi to nismo iskoristili.”

Plasman na EURO 2022 izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane.

(Reprezentacija.ba)