Husref Musemić se nakon duže od godinu dana vratio trenerskom poslu.

Jedan od najboljih i najuspješnijih trenera u Premijer ligi BiH bez angažmana je bio otkako se razišao sa Sarajevom, a njegov novi klub je Tuzla City na čijem kormilu je naslijedio Nermina Bašića.

Dugo je Azmir Husić nagovarao Musemića da se vrati u Tuzlu, a cijeli posao danas je zvanično finaliziran potpisom dvoipogodišnjeg ugovora.

“Bilo je i ranije razgovora da preuzmem Tuzla City, ali nisam se osjećao spremnim za to, želio sam malo da odmorim od fudbala. Nije mi imalo smisla doći tek tako. Ako već dolazim, onda želim da nešto napravim. Sada sam odmoran, željan rada i radujem se ovom izazovu. Potpisali smo ugovor na dvije i pol godine, a da li ću ostati toliko ili ne, teško je predvidjeti. Znate kako je to u trenerskom poslu”, kaže Musemić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Trofeje mi niko ne može uzeti

Azmir Husić je dao odriješene ruke novom šefu da vidi šta mu treba, šta ne i da posloži kadar na najbolji način.

“Sa Azmirom sam i ranije imao korektnu saradnju koja je bila vrlo uspješna. Na meni je da opravdam ukazano povjerenje i ostvarim rezultate koje očekuje. Promjena će biti, to je normalno kada je pauza, ali ne i velikih rezova. Moramo vidjeti šta nam je najpotrebnije i šta je zapravo na tržištu. Ako ne bude igrača za koje smatramo da nas mogu unaprijediti, onda nećemo ni napamet dovoditi. Nećemo sa tim žuriti.”

Musemić je najveći trag ostavio u Sarajevu s kojim je kao trener dva puta osvajao naslov prvaka BiH, a u riznici trofeja ima i dva Kupa. Ipak, kao jedan od najboljih trenera u našoj zemlji još se nije okušao u inostranstvu.

“Svi treneri više-manje teže da idu u inostranstvo, i ja sam imao nekih ponuda iz arapskih zemalja i slično, ali, eto, na kraju nisam otišao. Razlozi su i privatni i sportski. Ali, ne znaš kakva ti je sudbina. Vidjet ćemo šta će budućnost donijeti. A kada već spominjete da sam jedan od najboljih u BiH, prije bih rekao da sam jedan od najuspješnijih. To je razlika. Imam iza sebe ono što imam, to mi niko ne može uzeti.”

Obavio sam svoju dužnost

I Musemić je bio jedan od kandidata za novog selektora reprezentacije BiH. Obavio je razgovore sa članovima stručne komisije.

“Bio je to korektan, profesionalni i ljudski razgovor. Izložio sam svoju viziju, plan i vrlo sam zadovljan kako je sve to prošlo. Koliko sam uopšte bio ozbiljan kandidat i je li to bilo samo forme radi, ne bih ulazio, to znaju oni. Odazvao sam se na razgovor kao kulturan čovjek. Svoju dužnost sam obavio.”

I dalje je pod velikim upitnikom ko će voditi “Zmajeve” u budućnosti. Pitali smo Musemića ko bi po njemu bio bolje rješenje, Sergej Barbarez ili Ivaylo Petev.

“Ko god da dođe, neće mu biti lako, ma kako se zvao i odakle dolazio… Iako nemam ništa protiv stranaca, ja sam uvijek za to da nas vodi naš čovjek i smatram da ima dovoljno kvalitetnih ljudi koji mogu voditi reprezentaciju”, poručio je Musemić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)