Bh. rukometaši u Estoniji se spremaju u neljudskim uslovima potpuno neprimjerenim za jednu profesionalnu sportsku ekipu.

Pravdajući COVID-19 protokolom našim reprezentativcima je boravak omogućen samo u hotelskim sobama i hodniku koji se nalazi između soba.

Naši rukometaši su tu i obavili svoje treninge uoči večerašnje kvalifikacione utakmice u 18,30 koju igraju u estonskom gradu Polva.

– Svašta sportisti kroz kroz svoje karijere moraju istrpiti, ali ovo maltretiranje od evropejaca iz Estonije još mislim da niko nije doživio  – napisao je na svom Facebook profilu Vojislav Rađa, član Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine. 

– Zatvoreni po ćelijama 48 sati, bez prava na terasu da izađu, bez obroka dva dana…

Od 2. do 5. januara naši igrači su tri puta testirani na koronavirus, i svi su negativni.

– To gospodi iz EHF-ai Estonije nije dovoljno. Momci, izdržite i ovo poniženje, odigrajte utakmicu i pobijedite, za sebe i sve one koji vas podržavaju i vole. Teško neko razumije ovu generaciju sportisa koja postiže vrhunske rezultate na reprezentativnom i klupskom planu. U klubovima imaju podršku, a od ove naše “države” zbog kriminalaca i državnih činovnika, stranačkih poslušnika ni marke podrške. Znaju da kupe respiratore u zemljoradničkoj zadruzi, ali ne i kako pomići državnu reprezentaciju na Evropskom prvenstvu. Igrajte kao i do sada, za one koji vas vole i za sebe. Pokažite smradovima iz Estonije ko ste i šta ste. Svim igračima koji danas slave Badnji dan, a sutra Božić: Mir Božiji Hristo se rodi – napisao je Rađa.

Bez obzira na sve, naši rukometaši su favoriti u Estoniji prema kladionicama. Kladionica Meridian nudi kvotu od 1.23 na pobjedu BiH u gostima. Sve kvote sa ovog meča možete pogledati ovdje.

Utakmicu Estonija – BiH direktno će od 18,20 sati prenositi državna televiizija BHT.

BiH i Estonija će već u nedjelju 10. januara u Bugojnu odigrati susret četvrtog kola grupe 2 od 20,00 sati uz ponovo direktan prijenos na BHT.

Bilal Šuman za večerašnji meč računa na sljedeće igrače: Benjamin Burić, Admir Ahmetašević, Alen Ovčina, Mirko Herceg, Marin Vegar, Nikola Prce, Mirsad Terzić, Dino Hamidović, Josip Perić, Marko Tarabochia, Dejan Malinović, Marko Panić, Ibrahim Haseljić, Vladimir Vranješ, Igor Mandić i Gafar Hadžiomerović.

Nakon dvomeča protiv Estonije, 8. marta dočekujemo Austriju, a 28. aprila Njemačku.

(Reprezentacija.ba)