Spustimo loptu. Obavimo dodatne konsultacije na najvišem nivou i odaberimo jednoglasno selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine prihvatljivog za sve”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Irfan Durić, predsjednik Nogometnog saveza F BiH, član komisije za izbor selektora, član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, čija je sjednica danas prekinuta te nije izabran nasljednik Dušana Bajevića.

Prethodno, danas na sjednici Komisije za izbor selektora, kojoj nije prisustvovao predsjednik NS BiH Elvedin Begić, Bugarin Ivylo Petev predložen je IO NS BiH ”na usvajanje” u konkurenciji Sergeja Barbareza.

“Bio sam za prijedlog člana Stručne komisije N/FS BiH Emira Spahića, odnosno da Izvršnom odboru predložimo Barbareza za selektora. Međutim, prilikom glasanja Vico Zeljković, Ivan Beus i Milorad Sofrenić glasali su za izbor Peteva. Pošto su me preglasali, a ranije smo dogovorili da bude konsenzus, onda sam formalno digao ruku pa smo pred IO izašli sa 4:0 u korist Peteva. I da je Begić bio na sjednici bili bismo preglasani što je sada očito”, pričao je Durić, dodavši:

“Potom, na sjednici IO N/FS BiH nije bilo glasanja jer je bilo očito da Petev neće dobiti dvotrećinsku podršku. Odlučeno je da se sjednica prekine, obave dodatne konsultacije i zakaže nova te da izaberemo selektora za kojeg će biti svi članovi IO NSBiH, i to u punom sastavu.”

Na pitanje, da li su “Bošnjaci dobili instrukcije od Begića da ne glasaju za Peteva i blokiraju njegov izbor”, što su nakon sjednice IO tvrdili Zeljković i Sofrenić, za AA Durić je odgovorio:

“Niko mene ništa nije nagovorio. Jednostavno, kao član Izvršnog odbora imam pravo na mišljenja, a moje mišljenje na današnjoj sjednici IO bilo je da je bolje da izaberemo našeg, domaćeg trenera, u ovom slučaju Barbareza. U narednim danima treba spustiti loptu, obaviti dodatne konsultacije predsjednik i potpredsjednici NS BiH, pa ako treba i predsjednici entitetskih saveza i da jedinstveni, bez preglasavanja, nađemo najbolje rješenje i izaberemo selektora”.

Durić, kako je istakao, danas nije mogao reći tačan datum nove sjednice IO NSBiH na kojoj će se birati selektor državnog A tima.

“Ne znam sada kada će biti. Sigurno neće u narednim danima obzirom da idu pravoslavni blagdani. Vjerovatno nakon što prođu. Trebamo ispoštovati da ljudi obilježe svoje blagdane i onda opet sjednemo. Ponavljam, da u miru, bez tenzija, uz uvažavanja svačijeg mišljenja nađemo najbolje rješenje te da odluka članova IO N/FS BiH tada bude 15:0 za nekog od kandidata za selektora”, kazao je Durić.

(Reprezentacija.ba)