Iako fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije izborila plasman na Euro, trener u našem stručnom štabu Rusmir Cviko u razgovoru za Oslobođenje smatra da je napravljeno dosta dobrih stvari, a ono što je najvažnije, stvoren je kostur ekipe za budućnost.

Cviko zbog koronavirusa nije mogao pomoći selektoru Dušku Bajeviću na utakmici protiv Sjeverne Irske koju smo izgubili nakon penala.

Mnogo problema

– Taj nesretni poraz na penale stavio je sjenu na sve ostalo što se uradilo. Bili smo u velikim problemima, koronavirus, otkazivanja igrača, malo vremena da se sve uigra. Nismo mi država koja ima 40 igrača, nama kad ne igraju Džeko, Pjanić, Šehić, to se itekako osjeti i mijenja kompletnu situaciju. Rezultatski gledano, samo je ta utakmica protiv Sjeverne Irske za kritiku iako smo i tu poraženi na penale, govori Cviko.

Kroz reprezentaciju je prodefilovalo mnogo igrača, mnogi od njih su pokazali da imaju kvalitet da nose državni dres.

– Dobili smo Ahmethodžića, Hadžikadunića, Saničanina, Cipetića, Hadžiahmetovića, digli su se Cimirot, Krunić, Gojak, to je već osam igrača za budućnost. Stopersku liniju smo potpuno riješili, a sjećam se kada su nas gledali čudno otkud da se neki Saničanin pojavi, dečko je itekako potvrdio da može igrati za repku. Mislim da je to najveći dobitak, svaki igrač koji nam može pomoći je velika stvar. Uz svjetske zvijezde kakve su Džeko i Pjanić, sada imamo solidan kostur ekipe, smatra 48-godišnji stručnjak.

Posebno se osvrnuo na Edina Džeku.

– Ako Ibrahimović može igrati do 40. godine, može i Džeko. On je predvodnik, sportista za primjer, prvi dolazi, zadnji odlazi, uvijek spreman da pomogne svima. O Džeki se treba učiti na fakultetima, kako treba da bude jedan potpuno formiran čovjek. Džeko je bukvalno na svim poljima personifikacija ljudskosti, primjer za sve. I igrao sam i radio s mnogim sportistima, ali takvog kakav je Edin vrlo, vrlo rijetko možeš sresti. Mnogi nisu ni svjesni kakav dragulj imamo, a koliko je on bitan ne samo na terenu već u svakom smislu, najbolje znamo mi koji smo bili s njim, kaže Cviko.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Među imenima za novog selektora u medijima se spominjalo i njegovo ime. Trenersku licencu dobio je u 2008. godini, a na stažiranju je bio u slavnom Anderlechtu za Oslobođenje.

Igrati srcem

– Naravno da godi kada te svrstavaju u kandidate za poziciju koja je vrh u karijeri svakog trenera. Imao sam u Amsterdamu razgovore s jednim kineskim klubom, možda se vratim tamo, a naravno da sam uvijek zainteresovan za državnu selekciju. Ono što iskreno mislim jeste da na klupi reprezentacije treba biti čovjek koji je dobio profi-licencu u našem Centru za edukaciju, naš trener. Posao će biti težak, ali treba već praviti ekipu za Euro 2024. godine. Proces od godinu ili dvije je neophodan. Napraviti selekciju koja će slijediti primjer Edina Džeke, jer velika su odricanja igrati za reprezentaciju, tu trebaju biti samo oni koji će srcem igrati, smatra Cviko.

S pažnjom prati igre Željezničara, koji je prvi dio sezone završio na drugom mjestu iza Sarajeva.

– Željo je institucija, dići će se i pored svih problema, a tradicionalno smo bolji u proljeće. Moje vrijeme provedeno u Želji ne može se platiti, osvojili smo sve što se moglo osvojiti. To je bila ogromna škola za mene, biti dio najvećeg kluba u državi, kaže nekadašnji prvotimac plavih za Oslobođenje.

(Reprezentacija.ba)