U bosanskohercegovačkim medijima iz dana u dan se špekuliše o tome ko će biti novi selektor.

Otkako je Dušan Bajević saopštio da nema namjeru ostati na kormilu reprezentacije BiH, sve je više trenera koji pokazuju interesovanje da ga naslijede i, u ovom trenutku, još je pod upitnikom ko će na kraju to biti.

Razgovori su obavljeni sa Sergejom Barbarezom, Ivaylom Petevom, Husrefom Musemićem, Amarom Osimom…, a danas je na adresu Nogometnog saveza BiH kandidaturu poslao i Mehmed Baždarević koji je u ulozi selektora već bio od decembra 2014. do oktobra 2017. godine.

Nekoliko članova Izvršnog odbora navodno traži i da se razgovori obave sa Safetom Sušićem, jedinim trenerom koji nas je odveo na jedno veliko takmičenje, ali on baš i nije ‘zagrijan’ opcijom da se vrati. Barem prema onome što nam je rekao večeras ne da se sam nudi.

“Nema mi smisla i logike da razgovaraju sa mnom i onda poslije toga izaberu nekog drugog. Niti sam predao kandidaturu, niti sam očekivao da me zovu. Nemam namjeru biti selektor samo da bi ostalo zapisano da sam dva puta vodio reprezentaciju. Ako dolazim, dolazim da nešto napravim”, kaže Safet Sušić za Reprezentacija.ba portal i potom dodaje:

“Vidite, mi smo u vrlo teškoj kvalifikacijskoj grupi i šanse za odlazak na Svjetsko prvenstvo su nam minimalne. Na prvo mjesto možemo zaboraviti, a i drugo je upitno. Da imamo barem 30 posto šansi u startu, pa hajde… Treba biti objektivan. Već sam ranije rekao da ne treba ni razgovarati sa onim trenerima koji u startu obećaju da će nas odvesti na Mundijal. To je neozbiljno. Pročitao sam i da Savez namjerava novom selektoru dati dugogodišnji ugovor, to je već nešto, jer kasnije je puno lakše otići na Euro. Više bi me interesovalo to. Inače poraze teško podnosim, ubija me to…”

Foto: Reprezentacija.ba

Želja mnogih je da reprezentaciju preuzme Sergej Barbarez koji iza sebe nema nikakvo trenersko iskustvo.

“Ne bi bilo prvi put da se desi takvo nešto. Sjetite se Michela Platinija. Biti selektor je potpuno drugačije nego biti trener. Ovako pokupiš igrače, imaš pomoćnike, odradiš dva-tri treninga… Važnije je puno imati autoritet i da te igrači poštuju kao bivšeg fudbalera. Mada, pustimo da o tome brigu vode Misimović i Spahić. Volio bih više da je njihova riječ presudna, da oni kao bivši vrhunski igrači odlučuju, a ne Izvršni odbor”, ističe Sušić.

Očekuje se da će N/FSBiH o novom selektoru raspravljati na sjednici koja je zakazana za 22. decembar.

(Reprezentacija.ba)