Fudbalski savez BiH traži novog selektora, a o ovoj temi će se, između ostalog, razgovarati u utorak 22. decembra na sjednici Izvršnog odbora.

Glavni kandidat za novog selektora je Sergej Barbarez. Iako bez trenerskog iskustva, u trenutku bez drugih kvalitetnih rješenja, Barbarez je favorit navijača, ali čini se i igrača.

Iako je slobodan i jedini napravio veliki rezultat sa BiH Safet Sušić očigledno nije u kombinacijama FS BiH, Meho Kodro i Amar Osim ne mogu napustiti klubove, a ideja angažmana Husrefa Musemića navodno nailazi na otpor kod igrača.

Barbarezu igrači javno daju podršku na društvenim mrežama, pa je tako njegova izjava kako može pomoći reprezentaciji BiH javno podržana od Pjanića, Kolašinca, Bičakčića, Demirovića, Ahmedhodžića, Todorovića, Danilovića, Šehića, Gojaka, Prevljaka. Vršajevića, Rahmanovića…

Njegovu objavu podržao je, zanimljivo, i Sergej Jakirović, za kojeg se špekuliše da će raditi u Barbarezovom timu, ali i treneri Zlatan Nalić, Adnan Čustović, bivše legende Elvir Bolić, Kenan Hasagić, Emir Granov, Almedin Hota…

Jakirović je kao igrač igrao između ostalih za Rijeku, Spartak Tranvu, CSKA Sofiju, a kao trener vodio je Sesvete, Veliku Goricu i Maribor. Ipak, čini se da ima kvalitete koje su se dopale stručnoj komisiji FS BiH.

Nezapamćena javna podrška “svlačionice” dodatni je vjetar u leđa Sergeju Barbarezu, ali ujedno i velika odgovornost za sve igrače jer će u slučaju neuspjeha “petljanjem u izbor selektora” sami snositi veće breme nego inače.

Sergej Barbarez bi već 22. decembra mogao biti izabran za novog selektora, iako pesimističnije prognoze iz FS BiH govore kako novi selektor neće biti izabran do sredine januara na posebnoj sjednici IO.

Kvalifikacije za SP 2022. kreću već 24. marta protiv Finske.

(Reprezentacija.ba)