Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine već 22. decembra mogla bi dobiti novog selektora. Za tada je zakazana sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH sa tačkom o nasljedniku Dušana Bajevića. Ipak, upućeni za Reprezentacija.ba govore kako je realnija opcija da selektor bude izabran do kraja januara. Vremena je malo, jer već u martu počinju kvalifikacije za SP 2022.

Ni kandidata nije previše, jer je FS BiH u prilici da traži samo trenere koji su bez angažmana, tako da su male šanse da se na klupi BiH nađe Meho Kodro, Amar Osim ili Vinko Marinović koji imaju klub i za koje bi trebalo platiti obeštećenje. Ipak, prema trenutnom raspoloženju, svu trojicu bi javnost u BiH dočekala blagonaklono.

Stručna komisija za izbor novog selektora u sastavu Emir Spahić i Zvjezdan Misimović već je obavila nekoliko razgovora sa potencijalnim kandidatima. Misimović za koji dan stiže u Sarajevo, gdje će zajedno sa Spahićem obaviti još nekoliko sastanaka.

Logično bi svakako bilo krenuti od Safeta Sušića koji je jedini trener koji je uspio ne kormilu BiH napraviti veliki rezultat, no čini se da u FS BiH niko ne razmišlja o velikom Papetu.

Kao jedan od najvećih kandidata sa kojim će Spahić i Misimović narednih dana obaviti razgovor spominje se Sergej Barbarez. O Barbarezu ne treba trošiti riječi, a navijači ga toliko vole da su spremni zanemariti i što nema trenersko iskustvo. Legendarni kapiten bio bi neka vrsta menadžera u reprezentaciji, a zagovornici njegovog angažmana nadaju se kako bi mogao napraviti uspjeh kakav je bez ranijeg trenerskog uspjeha napravio i Andrij Ševčenko kao selektor reprezentacije Ukrajine ili Dejan Stanović kao menadžer Crvene Zvezde. Barbarez se već godinama upadljivo gotovo nikako ne pojavljuje u bh. javnosti, pa je upitno koliko je u stanju nositi se sa pritiskom i kritikama koje nosi selektorska funkcija. No, jedno je sigurno – sa Barbarezom bi dobili selektora kojem je reprezentacija BiH svetinja. Svetinja koju je čak istetovirao na svoje tijelo.

Bugarski trener Ivajlo Petev, prema Reprezentacija.ba izvorima, također je jedan od glavnih kandidata stručne komisije i novog rukovodstva FS BiH. Petev je trenutno slobodan trener. Iza sebe ima odlične rezultate sa Ludogoretsom u Bugarskoj, a njegov posao u Dinamu za naš portal pohvalio je i sam Zdravko Mamić. Navijači su na prvu sa negodovanjem dočekali informaciju da će bugarski trener voditi reprezentaciju BiH, no posao stručne komisije i jeste da po svom znanju i savjesti izabere najboljeg kandidata, bez obzira na mišljenje javnosti.

Sergej Jakirović je za Reprezentacija.ba potvrdio da je jedan od kandidata, a sa njim je razgovarao Emir Spahić. Vodio je NK Sesvete, HNK Goricu i NK Maribor, a iza sebe ima i pet nastupa za reprezentaciju BiH. Jakirović je, prema našim informacijama, dobio visoke preporuke od Davora Šukera.

Formalno, trenutno je bez angažmana i Faruk Hadžibegić koji od prošle godine vodi Crnu Goru koju je plasirao u “B” rang Lige Nacija. Hadžibegić je već kratko vodio reprezentaciju BiH 1999. godine. Upitno je koliko je spreman napustiti selekciju Crne Gore, a u razgovoru za Reprezentacija.ba podržao je kandidaturu Sergeja Barbareza.

I Husref Musemić je ime koje se nerijetko spominje u razgovorima o novom selektoru, barem u Sarajevu. Musemić iza sebe ima tri titule prvaka BiH i dva trofeja kupa BiH. Pamti se i da je Olimpik uveo u Premijer ligu BiH. Legenda FK Sarajevo vjerovatno bi osvojila još jednu titulu, da prošle godine nije smijenjen u trenutku kada je bio lider Premijer lige BiH. Ne treba zaboraviti da je Musemić bio i učesnik prvih utakmica reprezentacije BiH. Legendi Koševa na ruku ne ide specifičan način komunikacije sa igračima, koji bi vjerovatno naišao na jak otpor među našim reprezentativcima.

Čustović i Cviko, Foto: FS BiH

Da je reprezentacija BiH igrala u nižoj Ligi Nacija, Dušan Bajević bi bio heroj i danas vjerovatno ne bi ni pisali ovaj tekst, ali činjenica je da su Bajević i njegovi treneri, u vrijeme mnogih korona prepreka, napravili dobre stvari u reprezentaciji. Bivši omiljeni reprezentativac Adnan Čustović odlično je prenio svoje znanje iz belgijskih trenerskih škola i klubova, posebno kada je riječ u analitičkoj pripremi utakmica. Izdvojio se i Rusmir Cviko koji je u reprezentaciju prenio svoje iskustvo trogodišnjeg trenerskog rada u Kini, ali i zavidne socijalne i menadžerske vještine koje su donijele novu energiju u reprezentaciji. Cvikin rad pohvalili su i engleski mediji i dobar dio igrača unutar reprezentacije, a mnogi se slažu kako bi BiH možda i bolje prošla protiv Sj. Irske u baražu da nije izostao njegov angažman sa klupe zbog zaraze koronom. Uz to Slaven Musa je bio dobra poveznica Premijer lige BiH, naših mladih igrača i reprezentacije BiH. Iako su Čustović i Cviko već najavili povratak u Belgiju i Kinu, ukoliko reprezentacija BiH na svoje čelo ne može dovesti neko veliko ime, možda je dobro rješenje i pokušati zadržati trenutni stručni štab. Barem kao prelazno rješenje.

Jedan od kandidata je i Dragan Jović. Osim što je radeći u Angoli osvojio mnoštvo trofeja, Jović se može pohvaliti i kako je sa Zrinjskim osvojio šampionski naslov i Kup Bosne i Hercegovine. Za naš portal potvrdio je kako nema dileme da li želi funkciju selektora BiH. Kao trofejni domaći trener, sigurno da zaslužuje pažnju.

Uz Dragana Jovića u početku “selektorske kampanje” spominjao se i Savo Milošević. Milošević je radio kao trener Partizana od marta 2019. do septembra 2020. godine. Osvojio je Kup Srbije. Glasi za odličnog čovjeka, koji je dobrodošao na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Njegovo ogromno igračko iskustvo, te nastupi sa reprezentacijom SCG na velikim takmičenjima sigurno bi bili korisni za reprezentaciju BiH.

Nešto manje popularan je drugi reprezentativac Srbije koji se također povezivao kao mogući kandidat za našeg selektora – Mladen Krstajić. Krstajić iza sebe ima jedino trenersko isksutvo kao selektor Srbije od januara 2018. godine do juna 2019. godine. Srbiju je vodio na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, nakon što je smijenjen Slavoljub Muslin koji je reprezentaciju plasirao na Mundijal.

Stidljivo se spominje i ime Zorana Zekića, nekadašnjeg trenera Osijeka i Sheriff Tiraspola. Zekić u Hrvatskoj glasi za odličnog trenera, koji je počeo stvarati novu eru NK Osijek, a trenutno je slobodan.

Iako ima angažman u Karlsruheu, Zlatan Bajramović se mora spomenuti u ovom tekstu. Legendarni reprezentativac već godinama gradi trenersku karijeru i ime u Njemačkoj. Bajramović je bio asistent u HSV-u i Karlsruheu, a samostalno je vodio HSV akademiju i drugi tim Karlsruhea. Trenutno je asistent upravo u Karlsruheu. Nedavno je za Reprezentacija.ba izjavio kako je zainteresovan za angažman u Fudbalskom savezu BiH i našim selekcijama, ali da ga niko nikada nije kontaktirao.

(Reprezentacija.ba)