Promjene statuta Fudbalskog saveza BiH kojima je praktično spriječena mogućnost za bilo kakvo aktivno djelovanje Ivice Osima u radu ove institucije zapalili su bh. sportsku javnost.

Kritike su prešle i granice sportske javnosti, pa su na ovaj potez krovne kuće bh. fudbala reagovali čak i najviši politički autoriteti Bosne i Hercegovine.

No, čini se kako javnost zaboravlja kako su upravo navijači još prije dvije godine izbacili legendarnog Švabu iz bh. fudbala.

Kao što su danas društvene mreže i portali prepuni pogrdnih komentara protiv čelnika FS BiH, prije dvije godine čitali smo hiljade bljuvotina na račun velikog Osima jer je tobože “naštelio” svom sinu Amaru da postane selektor.

Koliko su ljudi bezočno masovno lagali, najbolje je pokazao daljnji razvoj situacije u kojoj je Amar Osim izgubio u utrci za selektorsku funkciju od Roberta Prosinečkog.

Pored što je takav scenarij bio katastrofalan za reprezentaciju BiH, donio je jednu još veću sramotu – povlačenje Ivice Osima iz bh. fudbala.

Ivica Osim je zvanično najznačajnija ličnost Sturm Graza u historiji kluba

Nije veliki Straus sa Grbavice ovdje na gubitku, nego Bosna i Hercegovina, a najviše jer cijela ova priča potvrđuje – kakav narod, takva vlast, kakvi navijači, takav i savez.

A Ivici Osimu koji je zbog Bosne i Hercegovine “u zimjskom gnijezdu” rizikovao i svoj život, sigurno ne dostaje komplimenata, jer ga i danas kontaktiraju i posjećuju najviši dužnosnici Austrije i Japana. Ne dostaje komplimenata ni Dušanu Bajeviću kojem se klanja cijela Grčka, ni Safetu Sušiću kojem se klanja cijela Francuska, a neće nedostajati sutra ni Sergeju Barbarezu kojeg ćemo vjerovatno prožvakati i ispljunuti u rekordnom roku. Pa će se i on, dok bude čitao pogrdne komentare o sebi, pitati “što je meni ovo trebalo”…

Japan je Ivicu Osima odlikovao Ordenom izlazećeg sunca, zlatnih zraka sa značkom, Foto: Ambasada Japana

(Reprezentacija.ba)