Ima li boljeg analitičara aktuelnog stanja u N/FSBiH i reprezentaciji od Faruka Hadžibegića? Čovjek iza kojeg je sjajna fudbalska karijera i koji je vodio našu zemlju kao selektor ne libi se reći ono što misli i zbog toga je medijima uvijek dobar sagovornik. Kada imate na liniji nekoga poput njega, do zanimljive priče nije teško doći.

Aktuelni selektor Crne Gore za Reprezentacija.ba portal je otvoreno pričao o izboru novog selektora, o tome kako su potrošene legende, a priču smo počeli žrijebom koji je Zmajevima odredio protivnike u kvalifikacijama za Mundijal koji će se 2022. godine održati u Kataru.

Podsjećamo, reprezentacija Bosne i Hercegovina je smještena u grupu D u kojoj su još Francuska, Ukrajina, Finska te Kazahstan.

“Grupa je nezgodna, nosilac je svjetski prvak, ali mi moramo gledati sebe i držati se svog plana. Iako i ostale protivnike smatram vrlo ozbiljnim, nadam se i vjerujem da možemo na kraju izboriti taj baraž. Uostalom, ni Francuska nije nedodirljiva. Možda će ‘prosuti’ koji bod, možda to bude upravo protiv nas. Ko zna… Da kažem to za pravo mi daju posljednji rezultati Francuske koji nisu bili baš briljantni”, javio se Hadžibegić za Reprezentacija.ba.

S obzirom da je trenutno u Francuskoj, interesovalo nas je i kakve su reakcije tamošnje javnosti na ovaj žrijeb.

“Oprezni su. Vidio sam to i po izjavi selektora Didiera Deschampsa koji ne želi odmah otpisivati ostale selekcije, takav je, drži se one: ‘Tiha voda brijegove valja’. Jasno je, naravno, njima da su najkvalitetniji i da bi sve osim prvog mjesta bilo ravno iznenađenju, ali sa dosta respekta gledaju i prema ostalima, pa tako i prema Bosni i Hercegovini.”

Prati Hadžibegić i sagu oko izbora novog selektora. Brojna trenerska imena su u igri, od Sergeja Barbareza, Mehe Kodre do Ivayla Peteva.

“Fudbal je jedino ono što me interesuje i, naravno, da pratim sve. Ne volim se petljati, ali jave se momenti kada jednostavno eksplodiram jer me uvrijedi način na koji se nešto radi. Žao mi je što trošimo ljude. Potrošili smo Baždarevića, Osima, Sušića, potrošen sam i ja sam. Znalo se mnogo ranije da Bajević ne namjerava voditi reprezentaciju više i mi se tek sada sjetili da gledamo ko bi mogao biti selektor. U čemu nam prođe godina?”, pita se Hadžibegić.

Nije stao na ovome.

“Potrošit ćemo još Spahića i Misimovića zato što ćemo sutra reći da nisu znali izabrati selektora. Imam potrebu da iznesem svoje mišljenje o ovome svemu i pitam se dokle ćemo više ovako. Mislimo da su samo selektori krivci, da njih treba mijenjati, a da je ostalo sve bajno. S ovakvom strategijom nama ne pomažu ni Mourinho, ni Ancelotti. Isto će biti. A kada god kažeš otvoreno što misliš, odmah reaguju, neprijatelj si. Nemam pravo da govorim? Ko onda ima? Koga god da stavimo, bit će žrtva do sljedećeg neuspjeha.”

Hadžibegić dobro poznaje Barbareza i mišljenja je da mu treba dati šansu.

“Barbarez je divan momak, patriota, ima bogatu igračku karijeru iza sebe… Ne sumnjam u njega nijedne sekunde. Eh sad, činjenica je da posljednjih godina nije u ovom svijetu i zbog toga mnogi gledaju skeptično kada se njegovo ime pomene. Nemam ništa protiv da on bude selektor, ali ako već dobije priliku, onda mu se trebaju stvoriti i uslovi da uspije. U suprotnom ćemo i njega potrošiti. On je sigurno momak sa kapacitetom i modernim idejama. I oni najbolji su nekada bili početnici.”

A Ivaylo Petev?

“Smatram da imamo dobrih trenera, više sam da to bude neko iz naše zemlje.”

Hadžibegiću na klupi Crne Gore ide više nego dobro, a sve je izvjesnije i da će dobiti novi ugovor.

“Prezadovoljan sam u Crnoj Gori, napravili smo jedan dobar iskorak. Imam totalnu podršku svih ljudi, uključujući i predsjednika koji maestralno radi svoj posao, kao i osmozu sa ekipom. Ponosan sam što su mi ukazali povjerenje i mislim da sam ga opravdao. Novi ugovor? Sve u svoje vrijeme”, kroz smiješak je dodao Hadžibegić na samom kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Reprezentacija Bosne i Hercegovina će inače kvalifikacije za Mundijal otvoriti gostovanjem u Finskoj 24. marta 2021. godine. 

(Reprezentacija.ba)