BiH je večeras na Ilidži u susretu trećeg kola grupe H kvalifikacija za Eurobasket ubjedljivo pobijedila Bugarsku sa 88:49 i tako stigla do drugog trijumfa.

Selektor Vedran Bosnić čestitao je igračima na pobjedi i posebno naglasio da je odbrana u večerašnjem duelu bila izuzetno dobra.

“Čestitam mojim momcima na sjajnoj igri i dobroj odbrani. Igrali smo 40 minuta kvalitetnu košarku. Cilj je bio odbrana i samo odbrana. Neutralisali smo njihovog glavnog igrača i nisu imali protok lopte. Zaustavili smo tranziciju i dominirali u skoku. Ovo nam je bitna pobjeda, jer neki igrači nisu imali dovoljno minutaže, ali su večeras dobili šansu i odgovorili na pravi način. Ovo je pobjeda za naše navijače i naša četiri člana stručnog štaba koji su pozitivni na koronu. Oni su nas gledali putem TV ekrana i navijali i želim da se što prije oporave”, kazao je Bosnić nakon susreta na zvaničnoj press konferenciji i najavio duel sa Latvijom:

“Važno je da se odmorimo i fokusiramo se za nedjeljni meč protiv Latvije. Oni su sjajan tim i večeras su pobijedili Grčku. Imaju dobre igrače te nemaju problema poput nekih timova sa igračkim kadrom. Znali smo od početka da će ova grupa biti neizvjesna. Latvija godinama igra na prvenstvima i mislim da nije bilo iznenađenje što su savladali Grčku. Ipak, najvažnije će biti kako ćemo se mi postaviti u tom susretu. Večeras smo pokazali timski duh, odličnu odbranu i dat ćemo sve od sebe te pokušati doći do pobjede nad Latvijom.”

Večerašnji duel prokomentarisao je i debitant u našem tim John Roberson, koji je postigao 11 poena.

Foto: FIBA

“Dobro smo se pripremili za susret. Imali smo veoma dobre treninge, a tokom meča smo radili sve što smo htjeli. Možemo još bolje i sada ćemo se fokusirati na nedjelju. Ova selekcija ima mnogo talenta. Samo smo nekoliko dana zajedno, a postigli smo skoro 90 poena. Odbrana, hemija i intenzitet koji smo pokazali mnogo toga govori. Ostavili smo ih ispod 50 poena”, riječi su Robersona.

BiH će 29. novembra od 21,00 sati na Ilidži igrati utakmicu četvrtog kola grupe H protiv Latvije.

(Reprezentacija.ba)