Košarkaška reprezentacija BiH u ponedjeljak se okupila na Ilidži gdje će 27. i 29. novembra igrati susrete grupe H kvalifikacija za Eurobasket protiv Bugarske i Latvije (oba duela na programu od 21,00 sati).

Selektor Vedran Bosnić naÅ¡ao se u problemima i ne može raÄunati na neke od najboljih igraÄa poput Jusufa Nurkića, Džanan Musa (NBA klubovi ne dozvoljavaju da igraÄi odazovu), Nemanje Gordića (nije odazvao na poziv upućen od strane KoÅ¡arkaÅ¡kog saveza BiH), Andije Stipanovića (u izolaciji zbog korona virusa) te Miralema Halilovića (povreda).

Debitant u naÅ¡em timu John Robertson istiÄe da mu je Äast Å¡to je će predstavljati BiH u kvalifikacijama.

“ÄŒast mi je Å¡to sam izabran da predstavljam Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu u kvalifikacija za EP. StruÄni Å¡tab, saigraÄi i ja ćemo dati sve od sebe da predstavimo BiH na najbolji mogući naÄin”, kazao je Roberson.

Centar Ismet Sejfić poruÄuje da će naÅ¡i koÅ¡arkaÅ¡i dati sve od sebe u duelima sa Bugarskom i Latvijom.

“Pred nama su dvije teÅ¡ke utakmice. I Bugarska i Latvija imaju eoma dobre timove i zadatak da ih pobijedimo neće biti nimalo lagan. Jasno je da će nam faliti neki od vodećih igraÄa koji nisu sa nama u ovom ciklusu, ali sam siguran da ćemo dati sve od sebe i da će naÅ¡a borbenost i zalaganje rezultirati pobjedom. Prvi put igramo utakmice bez naÅ¡e publike, Å¡to će sdigurno biti veliki hendikep, ali moramo se prilagoditi ovim novim okolnosti i vremenu u kojem živimo, te dati sve od sebe da opravdamo dres sa grbom BiH”, smatra Sejfić.

Vedran Bosnić za naredne susrete raÄuna na sljedećih 14 koÅ¡arkaÅ¡a:

John Roberson, Emir Sulejmanović, Muhamed Pašalić, Edin Atić, Milan Milošević, Kenan Kamenjaš, Adin Vrabac, Darko Talić, Sani Čampara, Jure Zubac, Ismet Sejfić, Ajdin Penava, Amar Gegić te Aleksandar Lazić.

Košarkaši savez BiH je nedavno saopštio da će utakmice biti u direktnom TV prijenosu na kanalima BHRT, SPORT KLUB ili NOVA BH.

Plasman na Eurobasket izborit će tri prvoplasirane selekcije iz grupe.

(Reprezentacija.ba)