Kemal Alispahić, nekadašnji trener Željezničara, Sarajeva i Čelika, strateg koji je vodio i nogometnu reprezentaciju Tadžikistana, ali i inozemne klubove prokomentarisao je za Life.ba pad nogometne reprezentacije BiH.

Zmajevi su eliminisani od Sjevere Irske u baražu, ispali su u Ligu B Lige nacija, dok će žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo dočekati u četvrtom šeširu. Premalo je napravljeno da bi se navijači nečemu ozbiljnijem nadali.

“S obzirom na to da je Robert Prosinečki izborio baraž, a objektivno kroz kvalifikacije nije izborio odlazak na Euro, bila je logika da se nešto treba poduzeti. Opravdavam postavljanje jednog iskusnog trenera za selektora. Smatrali su kako može kvalitetno odraditi taj baraž. Međutim, vidjeli smo da je zbog korone to prvo prolongirano, onda su igrači nakon pauze ušli u pripreme za doigravanje. Objektivne okolnosti su bile i povrede, korona, neki igrači nisu bili na raspolaganju. U dvoboju sa Sjevernom Irskom jedan dobar dio meča je išao na stranu našeg tima. U prvom poluvremenu su mogli riješiti pitanje pobjednika, ali se desilo da nismo prošli. To je bilo veliko razočarenje”, istakao je Alispahić.

Govorio je o Safetu Sušiću.

”Jedino je Pape uspio ostvariti cilj. Došao je u trenutku kada su igrači bili u velikom zamahu. Uz to, njegovo znanje, iskustvo dovelo je do odlaska u Brazil. Svi poslije njega su bili veliki treneri na klupi, ali nisu uspjeli. Ipak, mnogo je bilo lakše bilo raditi Ćiri Blaževiću, pa jednim dijelom i Safetu Sušiću jer su u tom momentu imali fond igrača koji je bio sastavljen od momaka koji su igrali u jakim evropskim klubovima i ligama. Lakše je bilo stvoriti igru sa Spahićem, Mujdžom, Hasagićem, Rahimićem…Imali su dobar voljni momenat, pokazali su želju i htijenje i uspjeli su. No, poslije toga se nije mogao napraviti rezultat jer je reprezentacija – protočno stanje, ne fiksno. Nemaš  igrače koji će igrati 20 godina zajedno. Nakon toga ide silazna putanja, jer odlaze igrači. No, to je sve prirodni proces”, kazao je bh. strateg koji je sa Željezničarom imao dosta uspjeha.

Kemal smatra da je sada izuzetno važno izabrati selektora sa vizijom i kvalitetnim stručnim štabom.

”Stručni štab je važan i treba biti na nivou i sa vizijom. Ipak, oni ne stvaraju igrače za reprezentaciju. To rade klubovi. Saveze treba organizovati što više okupljanja radi pomenutog zajedništva. Vidjeli smo Iran koji je došao na Koševu. Pričao sam sa njihovim selektorom i oni će do Mundijala 2022. u Kataru odigrati 30 utakmica. Ništa se ne prepušta slučaju i bitno je da se konstantno igra. Recimo, imamo u U21 selekciji kvalitetnih igrača , a mnogih više neće biti u mladoj reprezentaciji zbog godina.  Sada se nalaze na prekretnici. Ne mogu igrati za U21, a nisu dovoljno dobri za seniorski tim i mogu se izgubiti. O tome treba voditi računa. Naša zemlja je rasadnik talenata, ali je bitan put kojim će ići od otkrovljenja do potpunog sazrijevanja. Za mene su Lukić, Danilović, Đokanović, Kovačević, Hasić, Dedić… odlični igrači, ali ako ne budu igrali da sazrijevaju, neće biti dobro. Ne da se desi kada neko dođe u državni tim da kažemo da ne može. Neko je trebao znati da ne može.  Upali smo u smjenu generacije koja traje još od Brazila. Nismo se snašli i to je to”, zaključio Alispahić u razgovoru za Life.ba.

(Reprezentacija.ba)