Selektor Bosnić potvrdio: U kvalifikacijama neće igrati Nurkić i Musa

BiH će krajem novembra igrati kvalifikacione duele za Eurobasket protiv Bugarske i Latvije

Selektor Bosnić potvrdio: U kvalifikacijama neće igrati Nurkić i Musa
Foto: Basket.ba

Košarkaška selekcija BiH će se za dva dana početi pripreme za kvalifikacione susrete za Eurobasket, a selektor Vedran Bosnić je za zvaničnu stranicu Košarkaškog saveza BiH prokomentarisao naredne utakmice i probleme sa igračkim kadrom.

“Period koji je iza nas bio je veoma intenzivan i poprilično stresan obzirom na sve što sa sobom donosi pandemija COVID-19. Košarkaški savez BiH učinio je veliki napor kako bi ispunio sve zahtjeve postavljene od strane FIBA Evropa i uspješno organizirao ženski i muški Kvalifikacijski turnir za Evropsko prvenstvo 2021 i 2022, i na tome im se mora čestitati. Naši reprezentativci su takođe u svojim klubovima prošli dane treninga i utakmica ispunjene izazovima, koje samo ova pošast može izrežirati”, ističe Bosnić i dodaje:

“Moji saradnici i ja, bili smo u stalnom kontaktu i bez obzira na naše profesionalne obaveze u klubovima, analizirali smo, pratili i pripremali se za novembarski kvalifikacijski ciklus i većinu naših obaveza uspješno završili, posebno kada je scouting naših protivnika u pitanju. Dva dana pred zvanično okupljanje i boravak u hotelu ”Hills”, zajedno sa reprezentacijama Latvije, Grčke i Bugarske, možemo računati na 14 reprezentativaca koji imaju negativan PCR test. Kao što znate, mi na raspolaganju imamo trenutno dva naturalizirana igrača, Robersona i Alibegovića, ali odlučili smo se da Roberson bude naš izbor za ovaj kvalifikacijski ciklus.”

BiH će u narednim susretima biti bez nekoliko najboljih igrača.

“Naravno, ne možemo se oteti utisku da sa nama neće biti Stipanović (Covid-19 izolacija), Halilović (oporavak od povrede), Gordić (koji se nije odazvao na poziv upućen od strane Košarkaškog saveza BiH), Nurkić i Musa (zabrana od strane NBA da igrači nastupaju za nacionalne timove u ovogodišnjem novembarskom i februarskom 2021.godine, kvalifikacijskom ciklusu). Veliku prazninu njihovim neigranjem, nastojat ćemo nadoknaditi velikom borbenošću i racionalnom igrom kako bi smo došli do željenog rezultata koji bi nam otvorio put za odlazak na Evropsko prvenstvo 2022. Iskreno se nadam da ćemo prije svega svi biti zdravi i psiho-fizički spremni da napravimo dobar posao”, poručio je Bosnić.

Svi mečevi treće i četvrtog kola naše grupe igraju se na Ilidži. BiH će 27. novembra odmjeriti snage sa Bugarskom, a dva dana kasnije sa Latvijom.

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

3 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Edis
22.11.2020. 11:46

Posaljite poziv za Jones, da nauce kako se igra za drzavni dres!! Sretno momci!!

Edinko
22.11.2020. 11:51

NEMANJA GORDIC ????Koji mu je ovo put da se ne zeli ODAZVATI na poziv selektora?Jeli zna Bosnic da mu moze zaustaviti igranje za njegov cetaljski klub ,samo ako zeli?!Mora imati VALJAN razlog IZOSTANKA!

Asko
22.11.2020. 18:07

Znam da bi Jusuf i Dzenan odigrali kad bi mogli, ali razocaran sam u Nemanju, svidzao mi se kao igrac, neznam sta bi jer se ne odaziva vec nekoliko puta.