KoÅ¡arkaÅ¡ka selekcija BiH će se za dva dana poÄeti pripreme za kvalifikacione susrete za Eurobasket, a selektor Vedran Bosnić je za zvaniÄnu stranicu KoÅ¡arkaÅ¡kog saveza BiH prokomentarisao naredne utakmice i probleme sa igraÄkim kadrom.

“Period koji je iza nas bio je veoma intenzivan i popriliÄno stresan obzirom na sve Å¡to sa sobom donosi pandemija COVID-19. KoÅ¡arkaÅ¡ki savez BiH uÄinio je veliki napor kako bi ispunio sve zahtjeve postavljene od strane FIBA Evropa i uspjeÅ¡no organizirao ženski i muÅ¡ki Kvalifikacijski turnir za Evropsko prvenstvo 2021 i 2022, i na tome im se mora Äestitati. NaÅ¡i reprezentativci su takoÄ‘e u svojim klubovima proÅ¡li dane treninga i utakmica ispunjene izazovima, koje samo ova poÅ¡ast može izrežirati”, istiÄe Bosnić i dodaje:

“Moji saradnici i ja, bili smo u stalnom kontaktu i bez obzira na naÅ¡e profesionalne obaveze u klubovima, analizirali smo, pratili i pripremali se za novembarski kvalifikacijski ciklus i većinu naÅ¡ih obaveza uspjeÅ¡no zavrÅ¡ili, posebno kada je scouting naÅ¡ih protivnika u pitanju. Dva dana pred zvaniÄno okupljanje i boravak u hotelu â€Hillsâ€, zajedno sa reprezentacijama Latvije, GrÄke i Bugarske, možemo raÄunati na 14 reprezentativaca koji imaju negativan PCR test. Kao Å¡to znate, mi na raspolaganju imamo trenutno dva naturalizirana igraÄa, Robersona i Alibegovića, ali odluÄili smo se da Roberson bude naÅ¡ izbor za ovaj kvalifikacijski ciklus.”

BiH će u narednim susretima biti bez nekoliko najboljih igraÄa.

“Naravno, ne možemo se oteti utisku da sa nama neće biti Stipanović (Covid-19 izolacija), Halilović (oporavak od povrede), Gordić (koji se nije odazvao na poziv upućen od strane KoÅ¡arkaÅ¡kog saveza BiH), Nurkić i Musa (zabrana od strane NBA da igraÄi nastupaju za nacionalne timove u ovogodiÅ¡njem novembarskom i februarskom 2021.godine, kvalifikacijskom ciklusu). Veliku prazninu njihovim neigranjem, nastojat ćemo nadoknaditi velikom borbenošću i racionalnom igrom kako bi smo doÅ¡li do željenog rezultata koji bi nam otvorio put za odlazak na Evropsko prvenstvo 2022. Iskreno se nadam da ćemo prije svega svi biti zdravi i psiho-fiziÄki spremni da napravimo dobar posaoâ€, poruÄio je Bosnić.

Svi meÄevi treće i Äetvrtog kola naÅ¡e grupe igraju se na Ilidži. BiH će 27. novembra odmjeriti snage sa Bugarskom, a dva dana kasnije sa Latvijom.

(Reprezentacija.ba)