Rusmir Cviko (48) trener u stručnom štabu Dušana Bajevića, na putu je da se vrati u Kinu gdje je kao šef stručnog štaba već uspješno radio tri i pol godine u MZ Hakka i Dalianu.

„Istina je, imate dobre informacije. U kontaktu sam sa jednim klubom iz prve i jednim iz druge kineske lige. Imamo problema da organizujemo sastanak jer zbog COVID-19 protokola teško mogu ući u Kinu, tako da ćemo se vjerovatno naći u Briselu. Radio sam tamo dobro, bili smo drugi na tabeli, ali sam na kraju bio jedini trener koji je u Kini podnio ostavku jer volim biti potpuno nezavisan trener. Fudbal u Kini je na visokom nivou, to najbolje govori da kao trener na klupi protiv sebe imate Erikssona, Seedorfa, Cannavara, Magatha, Ferraru, Stojkovića… Među takvom konkurencijom sam znao biti i proglašen trenerom mjeseca, a tamo su to ljudi upamtili“ govori Rusmir Cviko za Reprezentacija.ba.

U 2020. ste radili u stručnom štabu reprezentacije BiH, kakvi su dojmovi.

 „Ja sam još 2009. godine asistirao u radu reprezentacije za vrijeme Miroslava Ćire Blaževića, ali ovo je bilo drugačije iskustvo. Posebna je čast raditi sa trenerom kakav je Dušan Bajević. Ostaje žal zato što se nije napravio bolji rezultat, ali koliko god nam je to teško priznati možda je to i realan ishod jer su reprezentacije od Sj. Irske do Irana sve bile značajno bolje plasirane na FIFA listi od nas. Opet, malo nam je nedostajalo, protiv Sj. Irske nisam bio uz ekipu zbog COVID-19 ali mislim da su odlučivale nijanse. Bili smo peh i da nam je gotovo cijela zadnja linija bila nova… Remizirali smo protiv velike Italije, Nizozemske… Mislim da ovaj stručni štab ostavlja dobar temelj za dalji rad, tu je načinjen jedan kostur ekipe, neke igrače smo „vratili u život“, a i dobili smo nekoliko novih dobrih igrača koje niko ranije nije pozivao. Zbog korone smo bili primorani pozivati veliki broj igrača, pa smo vidjeli i ko nije na tom nivou. Važno je da trenutno nema kvalitetnih igrača, a da već nisu dio reprezentacije.“

Rusmir Cviko, trener iz stručnog štaba Dušana Bajevića, za Reprezentacija.ba otkriva da ima ponude da se vrati u Kinu, o radu u reprezentaciji BiH, ali i o angažmanu Zvjezdana Misimovića na mjestu tehničkog direktora FS BiH
Foto: Cviko sa Seedorfom iz vremena rada u Kini

Bilo je nelogičnih poteza. Demirović je pozvan samo za Iran, a nije dobio ni minute, Pirić je protiv Italije branio a da u Mariboru preko godinu dana nema utakmica?

„Ne mogu u javnosti otkrivati zašto su i kako donošene odluke u svlačionici, ali svaki taj primjer koji navodite je imao opravdanje. Stvari treba interno rješavati u svlačionici, ali možda je izostalo i malo više komunikacije prema javnosti, što je otvaralo prostor za razne priče i stvaranje možda i loše atmosfere oko reprezentacije. Radili smo pošteno i odgovorno, opet kažem u teškom periodu COVID-19 pandemije kada su neke reprezentacije pozivale ukupno i po 50 igrača. Možda neko mislli da smo pravili greške, ali sigurno smo sačuvali čist obraz i da će novom selektoru biti lakše.“

Cviko i Bajević protiv Italije u Firenci, Foto: FS BiH

Engleski novinari hvalili su vaš aktivan pristup tokom utakmica reprezentacije. Stalno ste tokom mečeva davali sugestije igračima, motivisali ih. I igrači vas vole, kažu da ste podigli atmosferu u ekipi.

„Čuo sam za te komentare Engleza. Mislim da je to normalno, da se svi angažujemo u svakom trenutku, da moramo uraditi sve što je moguće da reprezentacija napravi dobar rezultat. Sretan sam što su igrači prepoznali naš način rada i što sam stekao puno novih prijatelja u njima. Takve vrhunske igrače kada dođu u reprezentaciju samo treba usmjeravati i motivisati, tako da sam ponosan na odnos koji smo imali. Šta takvi veliki igrači misle o vama je najveće mjerilo i oni odmah znaju da li znate svoj posao ili ne. Kako sam već rekao mislim da je bilo dobrih stvari i da treba zadržati kontinuitet u tim procesima. Zašto ne razmišljati i da treneri iz postojećeg stručnog štaba vode reprezentaciju. Odlično poznaju igrače, imaju super odnos sa njima, a što je najvažnije školovani su treneri sa diplomama našeg Centra za edukaciju. Vrlo često precjenjujemo strane trenere, a svojima nikada ne damo šansu. Hrvatska, Srbija, Slovenija… to rade drugačije.“

U Fudbalskom savezu BiH se bira novi tehnički direktor. Zvjezdan Misimović je protekle dvije godine obavljao tu dužnost? I vi ste dovođeni u vezu sa tom funkcijom?

„Mislim da je Misimović dobra osoba za taj posao. Imali smo korektan odnos i saradnju, reprezentacija je imala sve potrebne uslove od Saveza. Znamo svi kakvu karijeru ima iza sebe, kakvo poštovanje ima među navijačima. Ja moram reći da mene taj posao ne interesuje, jer sam ja trener i želim graditi karijeru u tom pravcu. Istina, kao sportski direktor sam u Želji napravio sjajne rezultate gdje smo osvojili pet trofeja u četiri godine i vjerovatno ako bih se odlučio povući sa terena u kancelariju, prvo bih imao ambiciju vratiti se na Grbavicu. Ali, 2008. godine kada sam postao tada najmlađi bh. trener sa UEFA PRO licencom odlučio sam da mi je trenerski posao veća ljubav i veći prioritet.“ poručuje za kraj Rusmir Cviko.

(Reprezentacija.ba)