Ko će preuzeti fudbalsku reprezentaciju BiH? Pitanje je to koje se postavlja u bh. javnosti još od posljednje utakmice protiv Italije, budući da je dosadašnji selektor Dušan Bajević najavio da poslije Lige nacija odlazi i ‘vruću’ klupu prepušta nekom drugom, mlađem.

Nije nimalo lagan posao pred odgovornim osobama u N/FSBiH jer siguran odabir za uspjeh sigurno ne postoji. Pominju se imena trenera iz regiona poput Mladena Krstajića, Save Miloševića, zatim nekadašnjeg fudbalera Milana Marca Simonea koji je posljednjih godina radio u zemljama poput Maroka, Tajlanda i Tunisa.

Mnogi smatraju da je vrijeme da se držimo najboljih domaćih snaga i da se novom selektoru da vrijeme, odnosno mandat na četverogodišnji period, a veliku šansu da se kao kandidat “hrvatskih” predstavnika pred Izvršnim odborom nađe ima – Dragan Jović (57).

“I prijatelji me pitaju za to. Ne bi bilo korektno da govorim nešto opširnije na tu temu, pogotovo jer nema još nikakvih razgovora, ali kod mene nema dileme po pitanju. Ko ne bi preuzeo reprezentaciju? Da li sam zreo za to ili ne, procijenit će ljudi koji budu odlučivali o tome”, javio nam se Dragan Jović kojeg smo uhvatili u šetnji Austrijom u kojoj inače i živi.

Stanje u bh. fudbalu Jović pomno prati. U proteklom periodu dobijao je pozive i od premijerligaša.

“Iz Angole sam se vratio prije nekoliko mjeseci i od tada pratim pomno sve, onoliko koliko se može. Pogledam i koju utakmicu putem TV-a. Slagao bih ako kažem da nisam imao pozive da se vratim u Premijer ligu BiH, međutim kod mene je nakon povratka iz Angole bila specifična situacija. Klubovi zovu, ali ne mogu nigdje jer imam ugovor do kraja godine, zato nisam uspio ni sa jednim da se dogovorim”, priča nam Jović.

A kada je u pitanju reprezentacija…

“Najlakše je biti general poslije bitke. Da smo se plasirali na to Evropsko prvenstvo, drugačija bi se priča pričala, ali treba biti realan kada je u pitanju ova Liga nacija. Imali smo mnogo tešku grupu. Selektor što je obećao, to je i ostvario. Dobili smo nove mlade igrače koji će sigurno biti od koristi u budućnosti.”

Iz Angole se Jović vratio sa mnoštvo trofeja.

“Raditi u takvoj zemlji za mene je bilo jedno izuzetno iskustvo. Mnogi će reći: ‘Ma, kakva njihova liga’, ali kvalitet je daleko bolji nego što se misli. Iz našeg kluba je četiri-pet fudbalera otišlo u klubove iz Liga petice. To dovoljno govori. Ja sam se odmah po dolasku u Angolu riješio svih tih predrasuda jer infrastruktura, organizacija utakmica i sve ostalo je na jednom visokom nivou.”

U Jovićevom stručnom štabu bili su mnogi treneri iz BiH.

“Ja sam došao na poziv Selimovića, a onda su poslije dolazili Jelešković, Šarić, Hodžić, pa Šabić koji je nedavno preuzeo Tuzla City. Bilo nas je. Inače, u Angoli mnogo cijene trenere sa naših prostora i nisu pravili nikakav problem kada smo god predložili nekoga. Uostalom, Primeiro de Augusto je napravio najbolje rezultate sa trenerima iz bivše Jugoslavije.”

Opisao nam je i sam život u Angoli.

“Klima je tropska, velike su vrućine, vlažnost… Nismo imali baš mogućnosti da mnogo hodamo, učinimo život raznovrsnijim. Iako ima mjesta na kojima se može izaći, pojesti nešto, nije lako bilo jer ovdje smo bili mnogo poznati na neki način. Veliki su pritisci kada se izađe, ipak je ovo najveći klub u toj zemlji, imaju preko dva miliona registrovanih navijača, odnosno članova”, poručio je Jović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

Osim što je radeći u Angoli osvojio mnoštvo trofeja, Jović se može pohvaliti i kako je sa Zrinjskim osvojio šampionski naslov i Kup Bosne i Hercegovine. 

(Reprezentacija.ba)