INTERVJU Dragan Jović: Ko ne bi bio selektor? Neka procijene jesam li zreo za to…

Dragan Jović za portal Reprezentacija.ba govorio o reprezentaciji BiH, bh. fudbalu, ali i uspjesima u Angoli

INTERVJU Dragan Jović: Ko ne bi bio selektor? Neka procijene jesam li zreo za to…

Ko će preuzeti fudbalsku reprezentaciju BiH? Pitanje je to koje se postavlja u bh. javnosti još od posljednje utakmice protiv Italije, budući da je dosadašnji selektor Dušan Bajević najavio da poslije Lige nacija odlazi i ‘vruću’ klupu prepušta nekom drugom, mlađem.

Nije nimalo lagan posao pred odgovornim osobama u N/FSBiH jer siguran odabir za uspjeh sigurno ne postoji. Pominju se imena trenera iz regiona poput Mladena Krstajića, Save Miloševića, zatim nekadašnjeg fudbalera Milana Marca Simonea koji je posljednjih godina radio u zemljama poput Maroka, Tajlanda i Tunisa.

Mnogi smatraju da je vrijeme da se držimo najboljih domaćih snaga i da se novom selektoru da vrijeme, odnosno mandat na četverogodišnji period, a veliku šansu da se kao kandidat “hrvatskih” predstavnika pred Izvršnim odborom nađe ima – Dragan Jović (57).

“I prijatelji me pitaju za to. Ne bi bilo korektno da govorim nešto opširnije na tu temu, pogotovo jer nema još nikakvih razgovora, ali kod mene nema dileme po pitanju. Ko ne bi preuzeo reprezentaciju? Da li sam zreo za to ili ne, procijenit će ljudi koji budu odlučivali o tome”, javio nam se Dragan Jović kojeg smo uhvatili u šetnji Austrijom u kojoj inače i živi.

Stanje u bh. fudbalu Jović pomno prati. U proteklom periodu dobijao je pozive i od premijerligaša.

“Iz Angole sam se vratio prije nekoliko mjeseci i od tada pratim pomno sve, onoliko koliko se može. Pogledam i koju utakmicu putem TV-a. Slagao bih ako kažem da nisam imao pozive da se vratim u Premijer ligu BiH, međutim kod mene je nakon povratka iz Angole bila specifična situacija. Klubovi zovu, ali ne mogu nigdje jer imam ugovor do kraja godine, zato nisam uspio ni sa jednim da se dogovorim”, priča nam Jović.

A kada je u pitanju reprezentacija…

“Najlakše je biti general poslije bitke. Da smo se plasirali na to Evropsko prvenstvo, drugačija bi se priča pričala, ali treba biti realan kada je u pitanju ova Liga nacija. Imali smo mnogo tešku grupu. Selektor što je obećao, to je i ostvario. Dobili smo nove mlade igrače koji će sigurno biti od koristi u budućnosti.”

Iz Angole se Jović vratio sa mnoštvo trofeja.

“Raditi u takvoj zemlji za mene je bilo jedno izuzetno iskustvo. Mnogi će reći: ‘Ma, kakva njihova liga’, ali kvalitet je daleko bolji nego što se misli. Iz našeg kluba je četiri-pet fudbalera otišlo u klubove iz Liga petice. To dovoljno govori. Ja sam se odmah po dolasku u Angolu riješio svih tih predrasuda jer infrastruktura, organizacija utakmica i sve ostalo je na jednom visokom nivou.”

U Jovićevom stručnom štabu bili su mnogi treneri iz BiH.

“Ja sam došao na poziv Selimovića, a onda su poslije dolazili Jelešković, Šarić, Hodžić, pa Šabić koji je nedavno preuzeo Tuzla City. Bilo nas je. Inače, u Angoli mnogo cijene trenere sa naših prostora i nisu pravili nikakav problem kada smo god predložili nekoga. Uostalom, Primeiro de Augusto je napravio najbolje rezultate sa trenerima iz bivše Jugoslavije.”

Opisao nam je i sam život u Angoli.

“Klima je tropska, velike su vrućine, vlažnost… Nismo imali baš mogućnosti da mnogo hodamo, učinimo život raznovrsnijim. Iako ima mjesta na kojima se može izaći, pojesti nešto, nije lako bilo jer ovdje smo bili mnogo poznati na neki način. Veliki su pritisci kada se izađe, ipak je ovo najveći klub u toj zemlji, imaju preko dva miliona registrovanih navijača, odnosno članova”, poručio je Jović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

Osim što je radeći u Angoli osvojio mnoštvo trofeja, Jović se može pohvaliti i kako je sa Zrinjskim osvojio šampionski naslov i Kup Bosne i Hercegovine. 

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

14 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Edinko
21.11.2020. 18:18

i ja bi bio selektor za 50.000 km..i moja rahmetli nena bi garant bila zainteresirana!kakav ba Jovic, kakav Milosevic!?Meho Kodro ili VAHID HALILHODZIC(najbolje rjesenje).

Belay_Boy
Reply to  Edinko
21.11.2020. 18:46

VAHID HALILHODZIC…. Nemamo mi za njega dovoljno para a on nije bas neki Lokalpatriota, to nam je poznato.!! Ne hvala sto se mene tice.!!

Belay_Boy
Reply to  Belay_Boy
21.11.2020. 18:46

Ja glasam za Barbareza.!!

Samir
Reply to  Belay_Boy
22.11.2020. 09:03

Jest on patriota,ali covjek zna kakvo je stanje u savezu.Zato i nece.Njemu plata ne bi prestavljala problem.

H.D.
Reply to  Samir
22.11.2020. 11:11

Mislim da bi mu i plata bila problem. Sto je otisao u inostranstvo ako mu nije do plate? Mogao je ostati bar na podruciju balkana ako je toliki patriota.
Patriota za pare kao 99% ostalih.

..... Ja
Reply to  Edinko
22.11.2020. 07:58

I ja mislim da Kodro nije dobio pravu sansu Jer je dobio otkaz sto nije igro kako Begić I kompanija svira. KODRO, SPAHIC, BARBAREZ

Asko
21.11.2020. 18:29

Hvala, ali NO!

Anonymous
21.11.2020. 19:46

Prvo savez napolje pa onda Vaha ili Kodro

Bosančero's
21.11.2020. 19:49

Najbolji je neki živčani Trener:-)

Game on
21.11.2020. 20:27

Neka kandidata.

reprezentacija je kanta za otpad cipela
21.11.2020. 22:25

bujrum jarane dolazi imamo velike problemcice ko bajro mater bajevic je smotan osramotio citave nase hercegovce kakav princ za njega je supa i cjepati drva hajmo raus

Anonymous
21.11.2020. 22:42

ma moze kako da ne, vise strucnjaka nego fudbalera. Svakome po jedna utakmica test utakmica.

Marshall
22.11.2020. 03:34

Kakva crna sngora tunis i te ublehe. Prvo komplet savez napolje i ns optuzenicku klupu. Nakon novog ssveza sa renomiranim stazom u futbalu i dokazanom pateiotizmu vrijeme je za Vahu. Vaha jedini ima muda i da radi za dzaba sl ssvez se mora skloniti jer birsju prvih 11

H.D.
22.11.2020. 11:08

Kazem ja, nista bolje nece nasljediti Bajevica. Los prijedlog, brisite ovo.