BiH i Italija večeras od 20,45 sati na Grbavici igraju susret šestog kola grupe 1 UEFA A Lige Nacija, a u nastavku vam donosimo najvažnije stvari vezane za ovaj duel.

Peti međusobni duel

BiH i Italija su do sada igrali četiri puta. Naša reprezentacija je slavila u jednom prijateljskom susretu, Talijani imaju dvije pobjede, a posljednji susret, koji je odigran ove godine, okončan je remijem.

Posljednja utakmica za Duška Bajevića

Dušan Bajević će večeras posljednji put voditi našu reprezentaciju. Bajević još uvijek nema pobjedu na klupi Zmajeva. Ostvario je tri remija i četiri poraza.

Glavni sudija iz Portugala

Utakmicu BiH – Italija sudit će Artur Dias iz Portugala. Asistirat će mu sunarodnjaci Rui Tavares i Paulo Soares, dok je četvrti sudija Vitor Fernandes Ferreira.

BiH tačno godinu dana bez pobjede

Izabranici Dušana Bajevića igraju veoma loše u posljednje vrijeme, a katastrofalan podatak je da smo zadnji put ostvarili pobjedu tačno prije godinu dana. BiH je 18. novembra 2019. godine bila bolja u gostima od Lihtenštajna sa 3:0 i od tada nije pobijedila u sedam narednih susreta.

Talijani apsolutni favoriti prema kladionicama

Zmajevi odavno nisu bili veći autsajderi na svom terenu protiv jednog protivnika. Kladionica Mozzart na pobjedu BiH nudi kvotu od čak 9.00, dok na pobjedu Italije nudi kvotu 1.35.

Talijani više od šest puta skuplji od BiH

Tržišna vrijednost naše selekcije prema Transfermarktu iznosi 105,43 miliona eura. S druge strane, Talijani vrijede 656,50 miliona eura i više od šest puta su skuplji od Zmajeva.

Pjanić i Donnarumma najskuplji igrači

Miralem Pjanić je naš najskuplji igrač i prema podacima Transfermarkta vrijedi 50.miliona eura. U selekciji Italije najskuplji je golman Ginaluigi Donnarumma sa 60 miliona eura.

Italija 39 mjesta bolje rangirana

Na FIFA rang listi BiH se nalazi na 51. poziciji, dok je Italija pozicionirana na 12. mjesto.

Susret se prenosi na 16 tv. kanala

Utakmicu Bosne i Hercegovine – Italija prenosit će 16. tv kanala diljem svijeta. Osim u BiH, meč će se moći pratiti u Italiji, Grčkoj, Ukrajini, Rusiji, Gruziji, Mađarskoj i mnogim drugim državama.

Italija više od dvije godine ne zna za poraz

Talijani čak 21 susret u nizu nemaju poraza. Zadnji put su izgubili 10. septembra 2018. godine od Portugala u gostima rezultatom 0:1. Od tada imaju 16 pobjeda i pet remija.

(Reprezentacija.ba)