Luki Menalu nije trebalo dugo da pokaže da će biti pojačanje za Rijeku.

Očekivalo da se će mladi bh. fudbaler dobiti novu šansu u Dinamu, pogotovo nakon što je briljirao u Olimpiji na posudbi, ali ‘preko noći’ na kraju je Maksimir zamijenio Rujevicom i napravio više nego dobar potez.

Menala hvale svi, od trenera Rožmana do prvog čovjeka kluba Miškovića, a naročito je oduševio u meču protiv Napolija u kojem je zajedno sa Murićem i Kulenovićem terorizirao odbranu Napolija. Na kraju ga je hvalila i ugledna Gazzetta ističući kako je radio ‘show’ Gattusovoj squadri.

Dojam je da Dinamovi igrači prodišu punim plućima kad se spuste na Kvarner…

– Otkud u Rijeci? A sve se nekako odigralo u posljednji čas, dogovorili smo se za pet minuta i stvarno sam sretan što se sve ovako odigralo. Rijeka je u hrvatskim okvirima odmah iza Dinama, znao sam da je klub uređen i zato me na prvu razveselila priča o dolasku na Rujevicu. Uostalom, igramo i Europsku ligu. Nije to silazak s konja na magarca”, kaže Menalo na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Jeste li očekivali da ćete uopšte ići na posudbu?

– U Sloveniji me dosta dobro išlo, vratio sam se potom u Dinamo s nadom da ću se izboriti za minutažu. Ipak, kako je vrijeme odmicalo shvatio sam da je bolje da ponovo idem na posudbu. Da sad govorim je li mi žao zbog toga, nema smisla, više bih rekao da sam imao šta da pokažem.

Kakav je Simon Rožman? Jeste li ‘kliknuli’ brzo?

– Razgovarali smo i prije nego što sam došao, jako ga cijenim još iz vremena dok je bio u Sloveniji. Vodio je Domžale kada sam stigao u Olimpiju. Za njega mogu reći da ima zanimljiv pogled na fudbal, veliki je profesionalac i radnik, a ono što mi se posebno sviđa je to što svakog igrača želi da učini boljim. Dakle, nije mu fokus samo na rezultatu. Takav način rada mi savršeno odgovara. Samo maksimalno zalaganje na treningu, utakmici i pamet u glavu tokom slobodnog vremena.

Ovo zadnje nije lako mladim ljudima sa dovoljno novca u džepu.

– Slažem se da je teško, ali kako idem kroz fudbal, shvatam da samo rad drži na površini. Zato i ne jurim za provodima. Život mi se svodi na relaciju kamp-kuća.

Prije dolaska u Rijeku bilo je priča i oko selidbe u Italiju. Konkretno se radilo o interesu Bologne.

– Čitao sam i ja da me prate, ali ništa više od toga ne znam. Konkretne ponude nije bilo. Inače, te stvari oko transfera prepustim svom agentu, ne želim pretjerano da si glavu punim time. Sa agentom sarađujem već godinama, to je više obiteljski odnos, potpuno mu vjerujem.

U Europskoj ligi skoro ste uzeli bod Napoliju. Čak ste i vodili.

– Neću skrivati da smo se prije utakmice malo pribojavali Napolija. Vidite, oni su jedna od najjačih ekipa Europa lige i daleko najskuplji koji su ikad istrčali na Rujevicu. Vrijede preko 600 miliona eura… Na kraju smo odigrali fantastično prvo poluvrijeme, a iako smo izgubili, ovo je bila jedna velika škola za nas. Onim što sam lično pokazao mogu da budem zadovoljan, mada bi bilo daleko bolje da sam pogodio gol umjesto stativu.

Je li vas neko posebno impresionirao?

– Napoli ima takve fudbalere da o svakom mogu govoriti u superlativu, ali ako bih već morao nekoga izdvojiti, to je Lorenzo Insigne. Oduševio me i kada sam ga gledao u meču između BiH i Italije. Majstor. Odskače baš.

Jeste li uspjeli razmijeniti dresove?

– Nismo. Uzeo sam od Rahmanija, ipak je on moj prijatelj, igrali smo zajedno u Dinamu.

Kada biste povukli paralelu između liga u kojima ste dosad igrali, šta biste izdvojili?

– Prvo, po pitanju fudbala je na prvom mjestu HNL, onda slijedi slovensko prvenstvo, pa naše. Najviše je tu razlike u infrastrukturi. U Hrvatskoj u Sloveniji svi više-manje imaju odlične uslove za rad, evo, nedavno je i Olimpija završila kamp na Stožicama koji je fenomenalan. Mi dok ne počnemo raditi na tome nećemo napredovati. To je osnova za sve…

Sa 24 godine i dalje nemate zvaničan nastup za reprezentaciju BiH. Je li malo čudno?

“I meni je malo čudno to. Bajević me pozvao odmah na početku svog mandata, nadao sam se šansi, ali na kraju sam i protiv Italije i protiv Poljske bio na tribinama. Šta je, tu je. Čast mi je svaki put kad dobijem poziv, strpljivo čekam svoju šansu.”

Naša reprezentacija za pobjedu ne zna skoro čitavu godinu dana.

– Žal je što nismo izborili plasman na Europsko prvenstvo, imali smo dobru šansu… Ipak, pozitivna je stvar što je veliki broj fudbalera dobio šansu i što se pravi neka baza za budućnost. Za nadati se da će stvari krenuti nabolje. S obzirom da je Bajević najavio odlazak, vidjet ćemo na kraju ko će doći. Teško je ugoditi svima, pogotovo kod nas, ali vjerujem da će se naći prava osoba, željna rada i koja ima sve reference da vodi reprezentaciju kakva je naša.

Za kraj, kakvi su ciljevi? Gdje se vidite u narednim godinama?

– Nemojte da o tome govorim, haha. Što god sam planirao, na kraju je ispalo drugačije. Sad idem samo iz dana u dan – poručio je Menalo na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)