Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon sedam godina (BiH – SAD 3:4) ponovo će igrati na stadionu Asim Ferhatović Hase, poznatijem kao Koševo.

Zmajevi su na Koševu trenirali dan uoči utakmice protiv Irana, a fotografije koje su otišle diljem svijeta sa našeg najvećeg stadiona mogu biti na sramotu cijeloj Bosni i Hercegovini.

Turska agencija Anadolija napravila je niz fotografija koje pokazuju u kakvom se stanju stadion Koševo nalazi. U stanju takvom da će svako ovaj stadion nazvati – propalim. Svako, osim možda onih fudbalskih navijača koji i ne posjećuju stadione van granica BiH.

Jer ovako propale stadione više ne možete naći nigdje u Europi. Posebno ne, ako na njima igraju državni šampioni i reprezentacija. Ali ovako zapuštene, teško i u trećim europskim ligama.

Teško je i nabrojati primjere ruiniranosti Koševa koji su vidljivi golim okom, a strah je i pomisliti koliko je još ozbiljnijih infrastrukturnih problema aktivno na nesretnom stadionu.

Stadion Koševo koji je 1984. godine bio centar svijeta kada je ugostio otvaranje Olimpijskih igara i koji je u svojoj historiji ugostio toliko velikih sportskih, kulturnih i religijskih događaja, definitivno zaslužuje puno veći angažman svih nivoa vlasti, a ne samo onih lokalnih koji su očigledno nedostatni.

Uz sve to, travnjak stadiona odavno traži potpunu rekonstrukciju, pa je definitivno jasno kako BiH na Koševu do nekih boljih dana može ugostiti samo reprezentacije koje dolaze iz dalekih zemalja kakav je Iran.

Sada se stvarno vrijedi zapitati da li je osjetljivost čelnika FS BiH na psovke koja je odvela reprezentaciju sa Bilinog Polja bila važnija od opasnosti da se naši reprezentativci povrijede na ovakvom terenu Koševa ili vrlo moguće na putu od svlačionice do travnjaka!? Ili uopšte vrijedna brukanja BiH na međunarodnoj sceni!?

(Reprezentacija.ba)