Reprezentacija BiH u mečevima protiv Irana, Nizozemske i Italije biće lišena svog najboljeg fudbalera i kapitena Edina Džeke koji je pozitivan na COVID-19.

Prisjetili smo se ranijih, srećom rijetih, prilika kada su Zmajevi bili bez svog vođe, ne računajući utakmice aktuelne Lige Nacija protiv Poljske i Nizozemske u kojima je Džeko ulazio sa klupe.

Bilo je i pobjeda, ali i teških poraza, pa je definitivno jasno kako i sa Džekom i bez Džeke garancija za rezultat je samo timska igra, ali i dobra priprema utakmice od strane stručnog štaba.

BiH – Finska 4:1, Grčka – BiH 2:1, oktobar 2019.

Reprezentacija BiH pred kraj kvalifikacija za EURO 2020 naprasno je ostala bez Džeke koji je u Romi zadobio težak lom jagodične kosti zbog čega je ubrzo bio operisan.

U prvom meču protiv Finske u napadu ga je zamijenio Armin Hodžić, a na pozicijama krilnih napadača igrali su Amer Gojak i Edin Višća. Odigrali smo jednu od ljepših utakmica i slavili 4:1.

Nažalost nekoliko dana poslije u Atini smo pukom srećom izbjegli katastrofu. “Teških nogu” smo praktično bez ispaljenog metka izgubili sa 2:1 uz vrlo lošu igru. U tom meču Višću je na krilu zamijenio Hajrović, a Hodžić je ponovo imao ulogu da zamijeni Džeku. Agoniju je umanjio Gojak svojim golom.

BiH – Vels 2:0, Kipar – BiH 2:3, oktobar 2015.

Prije tačno pet godina Zmajevi su spašavali kvalifikacije za Euro 2016. Trebali su nam dobri rezultati protiv Velsa kući i Kipra u gostima. Edin Džeko bio je povrijeđen, ali je došao na okupljanje. Tadašnji selektor Mehmed Baždarević mudro je stalno potencirao kako očekuje da će Džeko igrati protiv Velsa iako je znao da na kapitena neće moći računati – sve sa ciljem mobilizacije svoje ekipe, ali i demoralizacije Velsa kojem ta utakmica nije bila od velikog značaja.

U napadu je umjesto Džeke igrao Ibišević uz podršku krilnih napadača Lulića i Višće. Đurić je zamijenio Višću u 60. minuti. Igralo se na duge lopte, pa je prvo upravo Đurić zabio u 71. minuti za 1:0, a zatim Ibišević u 90. potvrdio pobjedu golom za 2:0.

Tri dana poslije savladali smo u sličnom sastavu Kipar sa 2:3 u gostima, a ponovo je Đurić ušao sa klupe i pogodio za pobjedu.

Kirin Kup: BiH – Danska 2:2, BiH – Japan 2:1, juni 2016.

Mehmed Baždarević poštedio je prve zvijezde reprezentacije dalekog puta u Japan na Kirin Kup, pa smo u Tokiju bili i bez Edina Džeke.

Za ishod smo imali situaciju u kojoj su rezervisti igrali uz izuzetno visoku motivaciju i zalaganje na terenu, te pobjedama protiv Danske i Japana osvojili turnir.

Milan Đurić je zabio četiri gola, a odlično mu je u napadu pomagao i Armin Hodžić.

Izrael – BiH 3:0, novembar 2014.

Kvalifikacije za Euro 2016 i selektorski mandat završili su za Safeta Sušića u Izraelu kada smo desetkovani poraženi sa 3:0.

Nakon povrede Edina Džeke, legendarni Pape nije mogao računati ni na Vedada Ibiševića, a u reprezentaciji nije bilo ni Milana Đurića, pa je centarfora u Haifi glumio Izet Hajrović, a sa strana su mu pomagali Lulić i Kvržić.

Pape je najavio da ide na remi, a završilo je neslavno i njegovim odlaskom sa klupe BiH.

(Reprezentacija.ba)