Miralem Pjanić (30) koji će u novembru nositi kapitensku traku u reprezentaciji BiH, u razgovoru za francuske medije govorio je o Barceloni, ali se i prisjetio ponude reprezentacije Francuske da igra za njih.

Pjanić je u to vrijeme bio novi supertalenat Lyona, kluba koji je u to vrijeme bio najjači francuski klub, ali vrlo ozbiljan protivnik za sve najveće klubove u Ligi Šampiona.

“Imao sam tada poziv, ali sam ga odmah odbio jer sam već ranije odlučio da igram za BiH. Izjavio sam da je moj san igrati za svoju domovinu i tu nije bilo dileme.”

“Znam kroz šta je moja domovina i naš narod prošao i želio sam nešto uraditi za njih, barem ih usrećiti kroz fudbal. Bilo bi mi bolno da moji Bosanci gledaju jednog od njih kako igra za Francusku” prisjetio se Miralem Pjanić.

Miralem Pjanić koji je odrastao u Luksemburgu je prije nekoliko mjeseci španjolskim medijima pričao svoja prva sjećanja na Bosnu i Hercegovinu.

“Tamo sam rođen, ali Tuzlu ne poznajem puno, jer sam Bosnu napustio već sa godinu dana zbog rata. Tuzle se prvi put sjećam iz 1996. godine jer sam vidio američke tenkove koji su osiguravali stabilnost poslije rata. Uvijek sam se osjećao Bosancem, tako da je bilo prirodno da igram za BiH. Ponosan sam što predstavljam zemlju koja je propatila i pokušavam učiniti ljude ponosnima. Moj primjer je dokaz svima u BiH da je u životu sve moguće.”

“Mi smo iz BiH otišli sa dva kofera, nismo imali ništa. Otac je otišao ranije u Luksemburg, a mojoj majci i meni su bili potrebni određeni papiri. Službenik ih nije želio potpisati, majka se rasplakala, a onda i ja u njenom naručju. “Potpisaću ovo samo da dijete ne plače” rekao je taj službenik i to je nevjerovatna priča koja se dobro završila.” pričao je Pjanić.

(Reprezentacija.ba)