FIFA je danas na zvaničnoj stranici objavila da će se žrijeb kvalifikacionih grupa za SP 2022 obaviti 7. decembra u Cirihu sa početkom u 18,00 sati.

Zbog situacije sa korona virusom, ceremoniji izvlačenja neće prisustvovati predstavnici članica UEFA-e.

Iz FIFA- je saopšteno da će se u žrijebu naći 55 reprezentacije iz Europe koje će biti smještene u 10 grupa.

Pet grupa činit će šest reprezentacija, dok će u preostalih pet grupa igrati pet selekcija.

Kvalifikacije za SP 2022, koje se igra u Kataru, bit će na programu od marta do novembra naredne godine, a direktan plasman će izboriti 10 prvoplasiranih reprezentacije iz svake grupe.

U baraž će se plasirati 10 drugoplasiranih selekcija te dvije reprezentacije iz Lige Nacija (sezona 2020. / 2021.) koje budu imale najviše bodova u spomenutom takmičenju, a da nisu plasirane na prvo ili drugo mjesto u kvalifikacijama za SP.

Zanimljivo da će se u baražu igrati tri “final foura”, odnosno po četiri selekcije će biti raspoređene u tri grupe (A,B i C). Pobjednici iz svake grupe igrat će finale unutar svoje grupe i na kraju će tri reprezentacije otići na SP u Katar.

Šest najboljih drugoplasiranih selekcija će biti nosioci u baražu i imat će prednost igranja domaćeg terena (u polufinalu i finalu se igra samo jedan susret), a FIFA je objavila da će se sljedeći kriteriji koristiti za određivanje poretka drugoplasiranih reprezentacije:

Broj osvojenih bodova
Gol razlika
Broj postignutih golova,
Broj postignutih golova u gostima,
Broj pobjeda,
Broj pobjeda u gostima,
Fair play
Poredak u Ligi Nacija na kraju sezone 2020. / 2021.

FIFA će žrijebom odrediti domaćine finalista baraža.

(Reprezentacja.ba)