Zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu nestrpljivo su čekali povratak najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja i konačno, borba za najbolji tim Evrope je počela, a istovremeno i Mozzartova velika nagradna igra.

Večerašnji raspored donosi nam nekoliko zanimljivih susreta.

U grupi B, Real Madrid će na svom terenu dočekati ukrajinski Šahtjar. Liga prvaka je Realovo takmičenje, a 13 osvojenih titula jasan je razlog zbog čega je tako. Zinedin Zidan sa Realom je osvojio tri puta zaredom ovo takmičenje ali protekle dvije godine za madridski klub bile su „sušne“. Nakon osvojene titule prvaka Španije jasno je da su apetiti porasli i da u Madridu ponovo žele na evropski tron. Prva prepreka je Šahtjar. Ukrajinci su se proteklih godina pokazali kao ozbiljna ekipa u evropskim okvirima i sigurno je da u Madrid ne dolaze sa bijelom zastavom. Iako Šahtjar dočekuju nakon poraza od Cadiza u španskoj Primeri, Real je u ovoj utakmici veliki favorit, posebno jer imaju motiv odužiti se svojim navijačima nakon subotnjeg poraza.

U istoj grupi očekuje nas i italijansko-njemački sudar između Intera i Borusije Menhengladbah. Tim iz Milana ove godine ima velike ambicije u Ligi prvaka i predvođen Antoniom Konteom ove sezone želi napraviti iskorak kako u Italiji tako i u Evropi. Posljednju Ligu prvaka Inter je osvojio predvođen Murinjom sada već daleke 2010. godine. Inter ponovo ima snažan tim, no pitanje je da li dovoljno kvalitetan da ponovi uspjeh od prije 10 godina. U duelu protiv Borusije, Inter slovi za favorita, posebno ako uzmemo u obzir da Borusiji baš i ne cvjetaju ruže u Bundesligi i nalaze se tek na 11. poziciji što je svakako razočaravajući podatak za njihove navijače. Inter sebi ne smije priuštiti da kao favorit gubi bodove na domaćem terenu pa bi sve osim tri boda, već na startu zakomplikovalo borbu za prolazak u naredni krug.

U grupi A očekuje nas sudar titana između Bajerna i Atletika iz Madrida. Minhenski tim ove godine brani naslov u Ligi prvaka a prvi ispit za izabranike Hansija Flika je neugodni Atletiko koji je gladan trofeja u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju, tim prije jer im je dva puta izmicao iz ruku na samom kraju i to u finalima protiv najvećeg rivala, madridskog Reala. Navijači Atletika godinama već sanjaju trofej Lige prvaka, a da li su „crveno-bijeli“ zreli za takav poduhvat, najbolje će pokazati utakmica protiv ozbiljnog tima kao što je Bajern. Obzirom na pristup Diega Simeonea, možemo očekivati tvrdu utakmicu u Minhenu sa borbom za svaku loptu. Bajern nije previše mjenjao tim u odnosu na šampionsku ekipu, okosnica minhenskog tima ostala je ista i upravo to je možda ključna snaga Bavaraca u novoj sezoni Lige prvaka.

Pored ovog susreta, u grupi A očekuje nas duel Salzburga i moskovskog Lokomotiva, po kvaliteti obje ekipe ali i zbog činjenice da se nalaze u grupi sa Bajernom i Atletikom, realno je očekivati da će ovo biti direktni duel za treće mjesto u grupi koje na proljeće garantuje nastavak takmičenja u Evropskoj ligi. Salzburg raste iz godine u godinu i sigurno je da ovogodišnju Ligu prvaka dočekuju sa očekivanjima za korak više. No, prvo je potrebno apsolvirati ispit zvani Lokomotiv. Rusi također imaju svoje kvalitete, ali objektivno, blaga prednost je ipak na strani Salzburga u večerašnjem susretu, ali ni eventualni remi ne bi bio nikakvo iznenađenje.

Mančester Siti će u grupi C dočekati Porto. Pep Gvardiola godinama ne uspijeva osvojiti ono zbog čega je doveden, Ligu prvaka. U Engleskoj je Gvardiola davno položio ispit, ali Liga prvaka je za arapske šeike i navijače Sitija još uvijek nedosanjani san. Mančester Siti ima uistinu snažan sastav i s pravom je favorit ove grupe, a tako je i u večerašnjem duelu protiv Porta koji je objektivno ipak nivo ispod Gvardioline „mašinerije“. U istoj grupi snage će još odmjeriti i grčki Olimpijakos i francuski Marsej. Čast Francuske u Ligi prvaka su do sada najbolje prezentovali Lion i PSG, pa tim Marseja želi pokazati da ni oni nisu slučajno u ovom takmičenju. Sa druge strane, Olimpijakos je tim koji je redovan predstavnik Grčke u ovom takmičenju i najčešće vodi borbu za treće mjesto u grupi, a tako bi realno trebalo biti i ove godine, a najozbiljniji konkurent u tom naumu im je upravo Marsej. Olimpijakos ima dosta iskustva u ovom takmičenju i blagi je favorit protiv francuskog tima u večerašnjem susretu, ponajviše jer igra na domaćem terenu.

U grupi D, Ajaks će u Amsterdamu dočekati ekipu Livepula, dok će danski Mitilend kod kuće ugostiti Atalantu. Jurgen Klop je u trenerskom mandatu na klupi Liverpula do sada uspio osvojiti i dugo čekano englesko prvenstvo ali i Ligu prvaka, ne treba zaboraviti da je Liverpul pored osvajanja ovog takmičenja, godinu ranije igrao u finalu protiv Reala i sigurno da je iskustvo na njihovoj strani. Klop sa svojom družinom mora nastaviti dalje i zadržati pobjednički mentalitet jer su apetiti navijača „Redsa“ itekako porasli. I pored toga što neće računati na povrijeđenog Van Dajka, Liverpul je favorit u večerašnjoj utakmici. Navijače Ajaksa još uvijek boli nesretno ispadanje u polufinalu prije dvije godine pa se s pravom nadaju novim uspjesima svog tima u ovom takmičenju, ali treba imati na umu da su u Ajaksu sada neki novi klinci, pa u odnosu na prije dvije godine više nema De Lihta, Van de Beka, De Jonga i Ziješa. Stoga bi eventualna pobjeda protiv tima kao što je Liverpol na startu Lige prvaka itekako odjeknula Evropom.

Italijanska Atalanta je hit u Evropi protekle dvije godine, već drugu godinu zaredom tim iz Bergama izborio je nastup u Ligi prvaka u kojoj su prošle godine došli do četvrtfinala gdje su zaustavljeni od PSG-a. Za njihovog večerašnjeg protivnika, ekipu Mitilanda velika je čast uopće naći se u društvu najboljih evropskih ekipa, a protivnik kao što je Atalanta itekako je ozbiljan ispit na samom startu. No, ako tim iz Bergama i ove godine želi otići daleko u ovom takmičenju, sigurno da ne smiju dopustiti rasipanje bodova u ovakvim utakmicama. Upravo objektivno slabiji timovi poput danskog predstavnika idealna su prilika da Atalanta osvoji svoje prve bodove u Ligi prvaka, uzimajući u obzir kvalitet obje ekipe, sve osim pobjede Atalante na gostovanju u Danskoj bilo bi prvoklasno iznenađenje.

Pogledaj ukupnu ponudu kladionice MOZZART.

(Sponzorisani tekst, 18+)