Fudbalski savez BiH primoran je ponovo tražiti novog selektora. Poslije neuspjeha u baražu “Princ sa Neretve” izjavio je da nakon utakmica Lige nacija više neće biti na klupi nacionalnog tima.

To je, po običaju, odmah potaknulo glasine o mogućim nasljednicima. Safet Sušić je kandidat kojeg žele navijači, spominju se Cesare Prandelli, Vinko Marinović, Slaviša Stojanović… Spominje se i “duo” Sergej Barbarez i Emir Spahić, zatim Mladen Krstajić, a kuloarima odzvanja i ime Slavoljuba Muslina koji je ne tako davno napravio sjajan posao sa Srbijom. U samo dvije godine je od posrnule reprezentacije napravio tim koji je odveo na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Ono što mu ide u prilog definitivno su raniji uspjesi i bogato trenersko iskustvo, ali najviše činjenica da je reprezentaciju sličnog mentaliteta kao našu odveo na veliko takmičenje.

Odgovor na pitanje je li spreman za nove pregovore sa FSBiH i eventualni posao na klupi Zmajeva potražili smo upravo na njegovoj adresi. Danas kada je bez angažmana vrijeme provodi u Francuskoj…

“Zbog situacije sa koronavirusom više vremena provodim u Francuskoj nego u Srbiji. Teško je i putovati. Moramo se čuvati”, kaže 67-godišnji Muslin na početku razgovora za Reprezentacija.ba, koji smo potom usmjerili na ono najvažnije – reprezentaciju BiH.

“A vidite, već više od godinu dana sam bez trenerskog posla i moram priznati da sam se iskreno poželio rada. Bilo je u proteklom periodu nekih upita, kombinacija, ali većinom su to bili klubovi koji meni baš i nisu bili interesantni. Reprezentacija je nešto drugo. To je izazov za svakog trenera, pa i za mene, tako da sam spreman za bilo kakvu priču. Još mi se radi, zdravlje me služi, imam motiva…”, ističe Muslin.

FS BiH je već kontaktirao Muslina prije dvije godine kada je Mehmed Baždarević postao bivši.

“Postojao je kontakt sa ljudima iz BiH, ne krijem, ali nije došlo do dogovora. Od tada se nismo čuli. U svakom slučaju, otvoren sam za bilo kakav razgovor da vidim da li smo na istoj talasnoj dužini. Pratio sam u proteklom periodu reprezentaciju i šteta je što se nije plasirala na Evropsko prvenstvo.”

Kroz prošlost Muslin je imao priliku da trenira nekoliko fudbalera iz naše zemlje.

“Mirzi Varešanoviću sam bio trener u Bordeauxu, Ognjenu Vranješu u Krasnodaru, radio sam i sa Emirom Spahićem u Lokomotivu. Bilo je još nekih fudbalera. Poznajem mentalitet, ne razlikuje se puno od srbijanskog, tako da ne bi bilo teško uklopiti se ako bi došlo do eventualne saradnje”, poručio je Muslin na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

Osim uspjeha koji je ostvario sa reprezentacijom Srbije, Muslin je bio dva puta šampion i osvajač Kupa sa Crvenom zvezdom, duplu krunu ima još sa Levskim, a okitio se šampionskim odličjem i u Maroku sa Casablancom. U svom CV-u još ima Bordeaux, Lens, Lokeren, Standard, Dinamo Minsk, Lokomotiv, Anorthosis… 

(Reprezentacija.ba)