Navikli smo da redovno čitamo intervjue s fudbalskim reprezentativcem BiH Zvjezdanom Misimovićem, ali ovoga puta popularni Miske našao se u ulozi novinara pa je u svojoj kolumni za hrvatsku sportsku agenciju "Totalsport" govorio o tek završenim kvalifikacijama, uspjehu „Zmajeva“, Safetu Sušiću, odlukama pojedinih igrača da (ne)igraju za zemlju odakle potiču.

– U ovim kvalifikacijama žrijeb nam je baš legao. Svako je odmah mogao vidjeti da je grupa po našoj mjeri, da imamo realne izglede biti prvi. Uz sav respekt, Grci iz prve i Slovaci iz druge jakosne skupine nisu predstavljali bauk. Nisam se osjećao turobno poput ranijih kvalifikacijskih ciklusa, kada smo žrijebani sa Špancima, odnosno Francuzima – napisao je Misimović, osvrnuvši se na selektora Sušića.

– Kad je u pitanju Safet Sušić, sve će o njemu reći podatak da je u ovim kvalifikacijama osvojio najviše bodova u historiji kvalifikacijskih nastupa bh. reprezentacije. Pape ima više kvaliteta i komparativnih prednosti. Kao prvo, bio je vrhunski igrač i prošao je sve ono što smo prolazili mi. Drugo, djelovao je smirujuće na atmosferu u reprezentaciji i oko nje. Teško ćete naći smirenijeg čovjeka – riječi su Misimovića.

Osvrnuo se i na pojedine igrače koji ne igraju za zemlju iz koje potiču.

– Dodatna snaga Hrvatske je u tome što u svojim redovima ima dosta igrača porijeklom iz BiH, kao što ih ima i Srbija. To je posebna tema koja zahtijeva posebnu razradu pa, ipak, mislim da će se s ovim našim uspjehom, plasmanom u Brazil, situacija promijeniti; da više nećemo gubiti tako mnogo igrača.

Nekad sam mislio da pripadam jugoslavenskoj reprezentaciji za koju sam igrao u juniorskim danima. Kasnije sam se, poput Pjanića koji je odrastao u Luksemburgu, odlučio za bh. reprezentaciju. Vjerujem da će odsad svaki fudbaler rođen u BiH, kao i onaj bh. korijena, ubuduće dvaput razmisliti prije no što se odluči za koju će reprezentaciju igrati – rekao je Misimović za Totalsport.

(Reprezentacija.ba)