Bosna i Hercegovina je u četvrtak poražena od Sjeverne Irske nakon penala u polufinalu baraža za EURO, a novinari sa SportKluba su analizirali poraz Zmajeva i generalno stanje u Fudbalskom savezu BiH i našem fudbalu.

“Nevjerovatno je da je Bosna i Hercegovina tek nedavno dobila trenera golmana. BiH donedavno nije imala trenera golmana, a izgubila je na penale. BiH je bila mnogo oslabljenja neigranjem nekoliko standardnih igrača u defanzivi. Pozitivna stvar je što je debitant Ahmedhodžić odigrao dobar meč i on je bio možda najbolji na terenu. On je upravo dečko koji je odrastao u Švedskoj, ali je odabrao da igra za BiH. Bit će sigurno još takvih primjera u budućnosti.” prokomentarisao je Dragan Čiča novinar SportKluba.

“Fudbalski savez BiH je vjerovatno najgora fudbalska organizacija u Europi od svih 55 članica. To naše kolege u BiH pišu već 20-ak godina i nema nikoga ko to ne misli. Odnosi se na način na koji se biraju selektori, pa način na koji se zovu igrači. Naravno, ima tu i dobrih stvari poput kampova za dječake od 14 ili 15 godina u Skandinaviji gdje ima mnogo djece koja su rođena ili porijeklom iz BiH. Međutim, imamo primjer da je jedan Zlatan Ibrahimović mogao igrati za BiH”, istakao je njegov kolega Vladimir Novaković i dodao:

“BiH ne ostvaruje svoj potencijal, iako ima nekoliko zaista odličnih igrača. Edin Višća je godinama u top tri igrača turske Superlige, a da ne pričamo o Džeki i Pjaniću koji su legitimne svjetske zvijezde. Ono što je najgore, ključni igrači su ušli u 30-e godine i bit će u mnogo težoj poziciji u budućnosti.”

(Reprezentacija.ba)