U bosanskohercegovačkoj javnosti i dalje se ne stišavaju emocije nakon utakmice između BiH i Sjeverne Irske.

Imali su “Zmajevi” priliku da se kroz baraž plasiraju na Evropsko prvenstvo koje se igra naredne godine, međutim nakon utakmice sa Sjevernom Irskom borba za to je i definitivno završena. Gosti su prošli dalje nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Na taj način nastavilo se “prokletstvo baraža”, obzirom da je naš tim i četvrti put kroz doigravanje ostao bez šanse da zaigra na nekom velikom takmičenju, a cijela bh. javnost danas je, razumljivo, vidno razočarana i potresena.

Iz Rabata nam se javio i Vahid Halilhodžić. Iako je sa svojim Marokom jučer proslavio veliku pobjedu nad Senegalom, tužan je i Vaha zbog onoga što se desilo na Grbavici.

“Gledao sam samo produžetke i naravno da sam, kao i svi, jako tužan i razočaran. Očekivanja su bila velika, ipak smo igrali na domaćem terenu, a na drugoj strani nije bila neka velesila. S pravom smo se nadali da možemo pobijediti Sjevernu Irsku. Šteta, ne znam šta drugo da kažem”, kaže Halilhodžić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

Nije lako biti selektor BiH

I dok su naši gosti često potencirali da bi moglo doći do penala, da su spremni na takav scenarij, u taboru BiH na tome se nije radilo. Doduše, dva dana prije priprema je objavljeno ime novog trenera golmana.

“Kad imaš jednu takvu utakmicu u kojoj nema revanša, može se sve očekivati, pa i penali. Zašto ih nisu vježbali i pripremili se na takav scenarij, ne znam, nit bih ulazio u to. Ionako već puno ljudi kritikuje, nemojte da i ja sada nešto pametujem, jer sada je to najlakše. Treba napraviti neku analizu nakon svega i raditi na tome da u budućnosti ne ponavljamo iste greške. Uvijek kada dođemo pred kraj dogodi se neki posrtaj.”

Selektor Dušan Bajević na današnjoj konferenciji za medije potvrdio je da nakon utakmica koje nas očekuju protiv Nizozemske i Poljske neće biti na klupi nacionalnog tima.

“Kod nas je to normalno postalo da stalno mijenjamo selektore. Ponavljam, meni je o tome teško govoriti jer sam daleko, ali nije lako biti selektor u BiH. To je izuzetno kompleksno, dovoljno je vidjeti situaciju u društvu, političku situaciju. Sve to ima donekle utjecaj. Kada se stavim u ulogu navijača i onako laički gledam utakmicu, imam osjećaj kao da u ovoj reprezentaciji nema duše, borbenosti, ne vidim tu žustrinu. Kao da su neki primorani da igraju bezvoljno. Da li se varam ili ne, ne znam, ali ovo je moje mišljenje.” 

Što ja nisam selektor? Zna se… 

Nastavio je…

“Ima i onih koji će nakon što ovo budu čitali govoriti što solim pamet, što ne preuzmem BiH, ali moj stav je po tom pitanju jasan i već sam ga ranije rekao. Puno se stvari treba promijeniti da bi se takvo nešto dogodilo, mada se o tom sada ne treba ni razmišljati.”

Halilhodžić je danas na klupi Maroka. Tamošnji mediji su oduševljeni način na koji vodi ovu selekciju.

“Došao sam u jednu selekciju s vrlo visokim ambicijama, imaju trening centar kakav ja dosad nisam nigdje vidio… U suštini, stvaram ekipu koja će se kvalifikovati na Svjetsko prvenstvo i to mi je veliki izazov, jer, ako uspijem, to će mi biti četvrta selekcija koju ću odvesti na Mundijal. Nije mala stvar. Puno sam posvećen tamo, konstantno nešto radim. Optimizam mi daje i sinoćnja utakmica protiv Senegala u kojoj smo pobijedili s 3:1, čitam i da je javnost oduševljena, mada dovoljno sam iskusan. Nema mjesta za euforiju.”

Interesovalo nas je kako su Marokanci reagovali na Halilhodžićeve metode, čeličnu disciplinu…

“Ma, ja to gledam drugačije. To je za mene fudbal visokog nivoa, ako želiš uspjeh, mora se znati red. Ako ne možeš da se nosiš time, onda nemoj ni biti fudbaler i to je to. Najljepši je osjećaj kada se žrtvuješ za nešto, puno radiš i onda na kraju uspiješ u onome što si zacrtao. Moj cilj je Svjetsko prvenstvo i učinit ću sve da ga ostvarim”, poručio je Halilhodžić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)