FK Sarajevo će večeras od 20,00 sati u Zenici protiv Celtica tražiti prolaz u grupnu fazu Europa Lige.

Škotski Celtic je veliki favorit u ovom meču, pa je to idealna prilika za fudbalere Sarajeva da bez pritiska odigraju ovu utakmicu – jer nemaju šta izgubiti. Iako je domaća publika uvijek adut, za relativno europski neiskusne igrače, i prazne tribine bez pritiska mogu biti također prednost.

Sarajevo i Celtic su prošle godine igrali dvomeč u prvom kolu Lige Šampiona. Sarajevo je u oba meča postiglo gol Celticu, ali su te utakmice pokazale da ih morate odigrati bez greške ako želite napraviti rezultat, odnosno ako ne želite primiti jeftine golove.

Ipak, prethodni meč Europa Lige između Rige i Celtica u kojem su Škoti tek u posljednjim minutama slomili tvrde Latvijce i slavili sa 0:1 možda je i najbolji primjer Sarajevu kakva im utakmica večeras treba.

Kladionica Mozzart na trijumf škotskog prvaka daje kvotu od 1.35, a na pobjedu Sarajeva u regularnih 90 minuta je čak 9.50.

Sarajevo je ove godine na gotovo svim pozicijama jače nego prošle, igrači već imaju iskustvo europskih utakmica, pa se svi nadamo kako će biti u stanju umrtviti utakmicu, te čekati neku svoju šansu.

A istina je da vezni red i napad bordo kluba ima ekipu koja prilično lako stvara prilike pred protivničkim golom. Za nadati se i kako će suspenzija Amara Rahmanovića biti dodatni motiv igračima u veznom redu da preuzmu još više odgovornosti. I Celtic neće imati sve igrače na raspolaganju jer su bez napadača Albiana Ajetija, te krilnog igrača Jamesa Forresta.

Zanimljivo je i da je FK Sarajevo tačno prije 40 godina odigralo kultnu utakmicu Kupa UEFA protiv HSV-a. Na Koševu koje je tog dana primilo 50.000 gledalaca, Sarajevo je protiv tada supersnažnog HSV-a odigralo 3:3.

“Trebat ćemo maksimalnu koncentraciju i zalaganje protiv Celtica. Samo s tim možemo do pozitivnog rezultata. Njihov je stav kako će se odnositi prema Sarajevu. Mi ćemo pokazati da to nije tako kako oni misle i nadam se da ćemo odigrati kvalitetan susret. Naš fudbal je mnogo napredovao i to želimo dokazati”, riječi su šefa stručnog štaba FK Sarajevo Vinka Marinovića.

Trener gostiju istakao je da je ekipa Sarajeva u dobroj formi te da je fizički spremna.

“Sarajevo je u dobroj formi i pobijedili su zadnje četiri utakmice. Radi se o fizički spremnoj ekipi i dat će sve od sebe kao što je to i Riga uradila protiv nas. Naši gostujući rezultati u Europi su prilično dobri. Tu imamo napredak. Nadam se da ćemo protiv Sarajeva iskoristiti naše šanse malo ranije”, kazao je Neil Lennon pred duel sa Sarajevom.

FK Sarajevo je od tri euroutakmice u ovoj sezoni zaradilo tri miliona KM, a eventualni plasman u grupnu fazu Europa lige donijet će im još 5,8 miliona KM.

Utakmicu gledamo na Arena Sportu.

(Reprezentacija.ba)