Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušan Bajević objavio je u ponedjeljak popis za oktobarske utakmice Zmajeva.

Najbitnija utakmica svakako je ona koja nas očekuje 8. oktobra. Naši fudbaleri će na Grbavici ugostiti Sjevernu Irsku u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo, a poslije toga na redu su utakmice Lige nacija protiv Nizozemske i Poljske.

Sve dileme oko toga koji će se fudbaleri naći na popisu okončane su jučer kada je Bajević saopštio na koga računa, a pomalo iznenađujuće na prvobitnom spisku nije bilo Dine Hotića koji igra sjajno za Cercle Brugge. Ipak, samo koji sat kasnije na zvaničnoj stranici N/FSBiH objavljeno je da je ovaj krilni fudbaler naknadno dobio poziv.

“Nadao sam se potajno da ću dobiti poziv. U Belgiji me ide vrlo dobro, zabijam, asistiram… Trudim se da na sve načine da pomognem svom klubu, a posebno je lijep osjećaj kada znate da to na kraju nije ostalo nezapaženo. Čast mi je što me je pozvao novi selektor, kao i što mi je čast dijeliti svlačionicu sa igračima kakve naša zemlja ima”, kaže Dino Hotić (25) na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Prvi put u reprezentaciju ga je pozvao Robert Prosinečki. I o novom selektoru zna dosta toga.

“Mlad sam da bih pamtio Bajevićeve zlatne dane, ali znam sve o njemu. Nešto mi je pričao otac, a nešto sam čitao u novinama. Ma, dovoljno je vidjeti šta je sve napravio kao igrač i kao trener. Veselim se što ću imati priliku raditi s njim.”

Hotić je za Zmajeve zaigrao nakon što je prethodno godinama nastupao pod zastavom Slovenije. U toj zemlji je i rođen.

“Kako danas reaguju? Vidite, odlučio sam da igram za Bosnu i Hercegovinu i zbog toga se nisam pokajao. Kakve god reakcije bile. Svi moji prijatelji su me podržali od samog starta i sretni su zbog mene. Naročito porodica. Dosta se javilo i rođaka, pitaju za dres, mada nije lako baš svakome ispuniti želju.”

Hotić na debitantskom i jedinom nastupu za BiH, Foto: Fudbalski savez BiH

Nije mu, kaže, bilo teško da se prilagodi u novoj družini.

“Nikoga skoro nisam poznavao lično, ali vrlo brzo sam imao osjećaj kao da sam tu dugo vremena. Svi su me prihvatili odlično od samog starta. Džeko je zvijezda, godinama igra na najvišem nivou i jedan je od najboljih napadača na svijetu, baš kao što je i Pjanić među najboljim veznjacima. Ja sam ih poznavao samo kao takve, a sada mogu reći da nisu samo odlični igrači već i sjajni momci. Jednostavni, prirodni. Isto se odnosi i na ostale igrače. Reprezentacija je kao jedna porodica.”

Svojim igrama u Belgiji može biti više nego zadovoljan.

“Dao sam dva gola i upisao isto toliko asistencija, što nije loše, ali po prirodi sam takav da uvijek težim ka boljem. Znam da mogu. Mislim da smo i sezonu dosta dobro otvorili. Osvojili smo devet bodova… Idemo utakmicu po utakmicu”, dodaje Hotić koji danas smatra kako je napravio odličan potez dolaskom u Cercle Brugge.

“Pravi potez. Moj agent Irfan Redžepagić je znao kakve imam kvalitete i šta je za mene najbolje u trenutku kada sam odlazio iz Maribora. Vjerovao sam mu i nije me uopšte bilo strah rizikovati, jer je u tim trenucima Cercle Brugge bio skoro u nižem rangu, ali smo napravili pravo malo čudo na kraju. Sada je sve u najboljem redu. Sve ono što su mi rekli čelnici kluba, danas se ostvaruje.”

Foto: Privatni album

Život u Belgiji mu se također sviđa.

“Brugge je vrlo lijep i miran grad. Ovdje je mali viši životni standard, sve je puno skuplje nego, recimo, u Sloveniji… Inače živim sa suprugom i sinom.”

Hotić se veoma rano ostvario kao otac. Društvene mreže su mu prepune porodičnih fotografija.

“Uloga oca me je mnogo promijenila. Bio sam najsretniji kada mi se rodio sin, a posebno sam sretan što sam imao sreću da upoznam osobu kakva je moja supruga. Danas mi je najbitnije to da je moja porodica sretna i zdrava, sve ostalo dođe i prođe. Oni su mi velika podrška”, ističe Hotić na samom kraju razgovora.

(Reprezentacija.ba)