Selektor fudbalske reprezentacije Švicarske Vladimir Petković (57) optimista je da se bh. državni tim može prvi put plasirati na prvenstvo Evrope, čije je održavanje prolongirano za period od 11. juna do 11. jula 2021. zbog pandemije korona virusa.

Prema mišljenju rođenog Sarajlije i člana druge šampionske generacije bordo sastava iz 1985., bitno je da selekcija BiH bude kompletna u baražu za EP i maksimalnim zalaganjem ostvari prolaz među 24 najbolja tima.

Švicarskoj je to uspjelo u kvalifikacijama, osvajanjem prvog mjesta u grupi D sa 17 bodova.

Poznati bh. stručnjak produžio je ugovor sa Fudbalskim savezom Švicarske do kraja Svjetskog šampionata 2022. u Kataru.

U igračkoj karijeri nastupao je za Sarajevo, Rudar Prijedor, Koper, Sion, Chur 97, Martigny-Sports, Bellinzonu, Locarno. Trenerski posao počeo je obavljati u Bellinzoni. Potom je radio u Malcantone Agnu, Luganu, Young Boysu, Samsunsporu, Sionu i Laziju, sa kojim je bio pobjednik Kupa Italije u sezoni 2012/13. trijumfom nad gradskim rivalom Romom 1:0 u finalnom susretu.

Kako ocjenjujete rezultate timova iz regije u dva kola Lige nacija, počev od BiH, koja je osvojila, do Crne Gore sa maksimalnim učinkom, te Slovenije i Sjeverne Makedonije sa četiri boda u C diviziji?

– U C ligi Slovenci i Makedonci imaju kvalitet da se bore za ulazak u veći rang. Osim toga, Makedonija, BiH, Kosovo i Srbija nadaju se da se kroz baraž plasiraju na EP, što im je jako važno. Crna Gora sa selektorom Farukom Hadžibegićem, napravila je podvig sa dvije pobjede. Crna Gora  može nastaviti stvaranje kvalitetnog tima koji će nastojati ući u veći rang Lige nacija.  

BiH je mogla izvući bolji učinak. U drugoj utakmici protiv Poljske, prvo poluvrijeme je bilo dobro, a u drugom je imala problema sa ritmom igre. Kako je Poljska ubrzala igru, došlo je do poteškoća u odbrani, te BiH nije održala tempo igre iz prvog dijela. Bilo je puno izmjena i probanja, pa se nadam da će to koristiti za prvu utakmicu baraža protiv Sjeverne Irske u dodatnim kvalifikacijama. – govori Petković za Al Jazeera Balkans.

Da li je BiH favorit protiv Sjeverne Irske (8. oktobar, stadion Grbavica) i kako vidite njene šanse za odlazak na Euro?

– Mislim da u utakmicama baraža nema apsolutnog favorita. Što se tiče kvaliteta, BiH posjeduje prednost. Pitanje je šta će se desiti u preostale tri sedmice do utakmice. Nikad se ne zna koji će igrač doći na pripreme reprezentacije. Imao sam iskustvo da mi zadnji vikend otkažu igrači zbog povreda i drugih razloga. Uz malo sreće, svi pozvani reprezentativci trebali bi doći. Sa ovim kvalitetom tima i igrajući kod kuće, najvjerovatnije bez publike, Bosna i Hercegovina je favorit. Međutim, mora se poštovati Sjeverna Irska, a pogotovo pobjednik drugog meča ako mi prođemo u finale baraža .   

Šta mislite o odluci bh. selektora Dušana Bajevića da načini dosta promjena u timu protiv Poljske 1:2 u odnosu na duel sa Italijom 1:1?  

– Logično je da Bajević, koji je izabran prije pandemije, vodi državni tim i bira igrače na osnovu igara. Naš mentalitet je da protiv velikih ekipa uvijek damo maksimum. Uz malo sreće i velikim zalaganjem, BiH je protiv Italije ostvarila povoljan rezultat, a na kraju je mogla i pobijediti. Šta je dovelo do toga da se promijeni veliki broj igrača nakon prve utakmice? Ovaj septembarski termin nije odgovarao nikome jer se moralo paziti da se igrači i ne povrijede. Dosta njih je došlo bez prijateljske utakmice u klubovima i posebnih priprema. Po meni, nije se ni trebalo igrati u septembru, nego odgoditi za kasnije termine.

Vjerovatno je i to uslovilo neke promjene u početnom sastavu, a selektor hoće da vidi čime raspolaže da može složiti najjači tim. BiH je važno da pokuša ostati u A diviziji, ali je najvažnije plasirati se na EP. – zaključuje Petković za Al Jazeera Balkans.

(Reprezentacija.ba)