Selektor Dušan Bajević za mečeve u oktobru protiv Sjeverne Irske, Nizozemske i Poljske pozvao je ukupno 31 fudbalera, a četvorici od njih ovo je debitantski poziv.

Nova imena na spisku reprezentacije BiH su Dennis Hadžikadunić, Anel Ahmedhodžić, Advan Kadušić i Benjamin Tatar.

Benjamin Tatar (26), krilni napadač, FK Sarajevo

Krenimo od najstarijeg – Benjamina Tatara. Tatar je krilni napadač FK Sarajevo i trenutno sa šest golova prvi strijelac Premijer lige BiH. U Sarajevo je stigao 2018. godine iz Slaven Belupa i od tada je konstantno među najboljim fudbalerima bh. šampiona. Nekoliko stranih klubova već je pokazalo interes za njega, što i ne čudi jer je u Sarajevu u 70 mečeva zabio 25 golova i 15 puta asistirao. Svojim neumornim prodorima i dobrim osjećajem za gol i asistenciju biće sigurno jedan od najvećih aduta FK Sarajevo u pokušaju da kroz doigravanje protiv Celtica izbore Europa Ligu. Tatar je karijeru počeo u Radniku iz Hadžića, a onda je u Hrvatskoj nastupao za Novigrad, Cibaliju, HNK Goricu i Slaven Belupo. Ranije nije nastupao za mlade selekcije BiH.

Advan Kadušić

Advan Kadušić (22), desni bek, NK Celje, Slovenija

Advan Kadušić prošle sezone je osvojio šampionsku titulu Slovenije sa Celjem. U Celje je stigao u januaru ove godine iz Zrinjskog i odmah se nametnuo kao prva opcija ne desnom beku.

Ranije je u mladim selekcijama BiH igrao na desnom, ali povremeno i na lijevom beku.

Počeo je trenirati fudbal u Krajini, a prve profesionalne korake napravio je u FK Sarajevo 2015. godine. Tri godine poslije odlazi u Zrinjski odakle ove godine prelazi u Sloveniju.

Selektor Bajević ga želi isprobati na poziciji desnog beka, na kojoj će mu konkurencija biti Darko Todorović i Branimir Cipetić.

Dennis Hadžikadunić (23), stoper, Rostov, Rusija

Dennis Hadžikadunić je mladi stoper rođen u Švedskoj. Za mlade selekcije Švedske odigrao je 40-ak utakmica. Kao igrač koji je prošao sve selekcije Malmoa 2018. godine prelazi u ruski Rostov. Iako je Rostov ekipa iz gornjeg dijela tabele ruskog šampionata, Hadžikadunić se vrlo brzo nametnuo.

U Rostovu koji je prošlu sezonu završio na petom mjestu u Rusiji, već je skupio 40 nastupa.

Reprezentacija.ba ga je u martu predstavila bh. javnosti kao jednog od naša tri najveća talenta koji igraju za druge države, a Fudbalski savez BiH brzom reakcijom doveo ga je pod bh. zastavu.

Legendarni švedski reprezentativac Mikael Lustig nedavno je izjavio kako je veliki promašaj za Švedsku što će Hadžikadunić igrati za BiH.

Dešnjak je i visok 1.91 metra, a krase ga dobra tehnika i dobro iznošenje lopte.

Anel Ahmedhodžić (21), stoper, Malmo, Švedska

Zajedno sa Dennisom Hadžikadunićem stoperski par mlade reprezentacije Švedske činio je Anel Ahmedhodžić.

Ahmedhodžić je 1.92 metra visoki stoper Malmoa, koji je eksplodirao prošle sezone, kada se ustalio u prvih 11 Malmoa u švedskoj ligi, kupu i Europa Ligi.

On je čak igrao i jednu utakmicu za A reprezentaciju Švedske, ali u nezvaničnom terminu što je ostavilo mogućnost da igra za BiH.

Kao i Hadžikadunić, u martu ove godine uvršten je prema Reprezentacija.ba portalu među tri najveća naša talenta koji igraju za druge države, a ni pola godine poslije obući će dres Bosne i Hercegovine.

Predstavlja modernog, brzog stopera, koji “zna sa loptom”.

(Reprezentacija.ba)