Frank de Boer (50) je i zvanično predstavljen kao novi selektor reprezentacije Holnadije.

De Boer je na poziciji selektora zamijenio Ronalda Koemana, a debi će imati protiv Bosne i Hercegovine 11. oktobra u Zenici u meču UEFA A Lige Nacija.

Nekadašnji fudbaler Ajaxa i Barcelone je na press konferenciji istakao da sadašnja generacija selekcije Holandije ima potencijal za najveće domete.

“Smatram da ova generacija ima možda i više talenta od one iz 2010. godine kada smo bili finalisti na Svjetskom prvenstvu. Nemamo igrače poput Robbena, Sneijdera ili van der Vaarta, ali sadašnji tim posjeduje veliki potencijal”, rekao je de Boer i prokomentarisao kritike u holandskim medijima oko njegovog imenovanja na poziciju selektora:

“Ja nisam Ronald Koeman, međutim podržavam njegov rad i želim da nastavim ono što je on započeo. Nije važno da li sam bio prvi, drugi ili šesti izbor za selektora. Ovo je velika čast za mene i volim da radim ovaj posao. Uvijek imate one koji vas podržavaju i koji vas ne podržavaju. Ipak, mislim da je većina ljudi zadovoljna. Nadam se da neću izvjevjeriti povjerenje Fudbalskog saveza Holandije.”

Novi holandski selektor do sada je kao trener vodio Ajax, Inter, Crystal Palace te američki Atlanta United. Ranije je trenirao omladinske kategorije u akademiji Ajaxa, ali i bio pomoćnik u A selekciji Holandije od 2008. do 2011. godine.

Sa Ajaxom je osvojio četiri titule i jedan Superkup Holandije, dok sa Atlantom ima osvojen US Open Cup i Campeones Cup.

(Reprezentacija.ba)