Miralem Pjanić govorio je za katalonski Sport o svom dolasku u Barcelonu, ranijim pokušajima Barce da ga dovede, posjeti Bayern Minhenu, ali i Bosni i Hercegovini – ratu, prvom povratku u domovinu 1996. godine, reprezentaciji BiH…

Katalonski sport podsjetio je javnost kako je Barcelona Miralema Pjanića pokušala dovesti još 2008. godine dok je igrao za Metz.

“Sa 17 godina nisam bio spreman napraviti tako veliki korak. Tada sam bio i gost u kući Ulija Hoenessa jer me želio i Bayern. Više sam volio otići u Lyon jer sam poznavao francuski fudbal nakon godina u Metzu. Mislio sam da je u tom trenutku najbolje otići u najbolji francuski klub. Išao sam korak po korak i rastao u svakom klubu jer sam imao minutažu i bio važan član ekipe. Barcelona me i poslije pokušala dovesti iz Rome i Juventusa, ali se klubovi nisu slagali” govori Miralem Pjanić koji priznaje da se uvijek smatrao navijačem Barcelone.

Španjolske novinare zanimalo je čega se Miralem sjeća o rodnoj Tuzli i svojoj Bosni i Hercegovini?

Tamo sam rođen, ali Tuzlu ne poznajem puno, jer sam Bosnu napustio već sa godinu dana zbog rata. Tuzle se prvi put sjećam iz 1996. godine jer sam vidio američke tenkove koji su osiguravali stabilnost poslije rata. Uvijek sam se osjećao Bosancem, tako da je bilo prirodno da igram za BiH. Ponosan sam što predstavljam zemlju koja je propatila i pokušavam učiniti ljude ponosnima. Moj primjer je dokaz svima u BiH da je u životu sve moguće.

Pjanić na debiju protiv Elchea, Foto: Barcelona

Uspjeli ste izaći iz Bosne jer ste se u “idealnom trenutku” rasplakali u naručju vaše majke?

Mi smo iz BiH otišli sa dva kofera, nismo imali ništa. Otac je otišao ranije u Luksemburg, a mojoj majci i meni su bili potrebni određeni papiri. Službenik ih nije želio potpisati, majka se rasplakala, a onda i ja u njenom naručju. “Potpisaću ovo samo da dijete ne plače” rekao je taj službenik i to je nevjerovatna priča koja se dobro završila. Luksemburg nam je dao novi život.

Fudbal je zavolio jer ga je otac kao malog vodio na svoje treninge – iz praktičnih razloga.

Otac je radio do 16 sati, a majka je tada išla na svoj posao. Da me otac ne bi ostavljao samog u kući, vodio me na svoje treninge. Tako sam počeo živjeti fudbal u koji sam se brzo zaljubio. Nisam imao nijednu igračku, osim lopte.

Miralem Pjanić je posljednjih dana juna potpisao za Barcelonu u transferu “teškom” 60 miliona eura. Nakon što je nastupio na tradicionalnom turniru protiv Elchea, njegov zvanični debi očekuje se u nedjelju navečer kada Barcelona u La Ligi dočekuje Villareal.

(Reprezentacija.ba)