Reprezentacija.ba portal u saradnji sa patriotskim brandom “Zmaj od Bosne” i renomiranim turističkim radnikom Igorom Porobijom donosi seriju tekstova o slavnoj kulturi, tradiciji i historiji Bosne i Hercegovine, te lokacijama koje bi svaki Bosanac i Hercegovac morao posjetiti kako bi se istinski upoznao sa svojom domovinom.

Nakon priče o kuli Zmaja od Bosne u Gradačcu, danas govorimo o tvrđavi Gradina u Srebreniku.

Iako ime Srebrenik asocira na rudarstvo, preciznije, na jedan od najplemenitijih metala na svijetu, kroz istoriju ne postoje dokazi bilo kakvog rudnika na području Srebrenika. Ono što zasigurno postoji je jedna od najimpozantnijih srednjevjekovnih utvrda u višestoljetnoj istoriji Bosne i Hercegovine – Gradina u Srebreniku.

Sjedište bosanskih vladara

Tvrđava u Srebreniku jedno je od najstarijih sjedišta bosanskih vladara, a za istu se veže Stjepan II. Kotromanić iz dinastije Kotromanića, najznačajnijih vladara srednjevjekovne istorije Bosne i Hercegovine. Ostalo je nepoznato kada je tvrđava sagrađena, no, pomen kroz istoriju otkriva ogroman istorijski i strateški značaj ovog utvrđenja.

Foto: Denis Aljić, Reprezentacija.ba

Povelja od istorijskog značaja

Preciznije, prvi zvanični pomen tvrđave, je 1333. godina i ugovor između Stjepana II. Kotromanića i Dubrovčana o ustupanju Stona i Pelješca u zamjenu za naknadu koju će Dubrovčani plaćati. Povelja je napisana u 4 primjerka, 2 na bosančici te 2 na latinici, a na svakom od primjeraka nalazi se pečat kuće Kotromanić.

Strateška uloga i pitanja bez odgovora

Sam pogled na tvrđavu oduzima dah i odaje da ovo nije bilo samo sjedište vladara. Položaj i način gradnje „odaju“ obrambenu ulogu, pogotovo kada se obrati pažnja na prilaz – uzak most iznad provalije, očigledna namjera otežanog pristupa.

S obzirom na manjak informacija, možemo samo pretpostaviti kakve tajne kriju i čemu su sve tokom skoro 700 godina postojanja svjedočile zidine Srebrenika, no, činjenica je da se radi o jednom od najljepših spomenika iz perioda bosanske samostalnosti.

Od Sarajeva do Srebrenika možete doputovati pravcem preko Zenice ili preko Tuzle. Preko Zenice 188 kilometara preći ćete za tri sata uz 30-ak KM troškova puta. Cesta preko Tuzle je lošija pa će vam isto vremena trebati za rutu kraću 40-ak kilometara. Odaberite sami. Noćenje u Srebreniku moći ćete naći već od 15 KM po osobi.

(Igor Porobija, Reprezentacija.ba)