Večeras će Bayern i Sevilla odigrati utakmicu UEFA Superkupa, a od početka korona krize biće ovo prva utakmica koju organizuje UEFA sa publikom na tribinama.

UEFA je još ranije odlučila kako će večeras na tribinama Puskas Arene u Budimpešti biti popunjeno 30% tribina od ukupnog kapaciteta – odnosno da će na utakmici biti više od 20.000 navijača.

Pokaže li se ovaj eksperiment uspješnim, ista praksa vrlo brzo će se uvesti i na drugim utakmicama UEFA-e, što bi značilo da će reprezentacija BiH u 2020. godini ipak odigrati neku utakmicu uz podršku sa tribina.

“Važno je da se fudbal nastavio i u ovim teškim vremenima, a bez navijača ova igra izgubila je dio sebe. Nadamo se da će utakmica UEFA Superkupa biti pilot projekat za početak povratka navijača na tribine.” rekao je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin.

“Vrlo usko sarađujemo sa mađarskim savezom i vlastima da se utakmica odigra uz primjenu mjera koje će osigurati zdravlje svima koji budu gledali ili igrali ovu utakmicu. Sigurnost ljudi ne smije biti ugrožena” poručio je prvi čovjek europskog fudbala.

Utakmica počinje u 21,00 sati uz direktan prijenos u BiH na Arena Sportu i NOVA BH kanalu.

Impresivna Puskas Arena renovirana je 2017. godine

Sevilla je u posljednjih 13 godina čak sedam puta osvojila Europa Ligu, čak četiri puta u posljednjih šest godina. Ipak, samo su jednom uspjeli osvojiti Superkup.

U dosadašnjih 44 Superkupa UEFA, njih 24 osvojili su osvajači Lige Šampiona, a 20 osvajači Europa Lige (Kupa UEFA), pa prema tom kriteriju, ali i po objektivnom omjeru snaga Bayern ima ulogu favorita u ovom meču.

Bayern je favorit i prema kladionicama, Kladionica Mozzart na pobjedu Bayerna daje kvotu od 1.40, dok je na prolaz Bayerna kvota 1.17.

Očekivani sastavi:

Bayern: Neuer; Lucas Hernandez, Boateng, Alaba, Davies; Goretzka, Kimmich; Sané, Müller, Gnabry; Lewandowski

Sevilla: Bounou; Navas, Koundé, Diego Carlos, Escudero; Rakitić, Fernando, Jordán; Suso, En-Nesyri, Ocampos

(Reprezentacija.ba)